Harrie Noy (CEO Arcadis) over succes in M&A

Arcadis heeft, ondanks de crisis, een sterk jaar achter de rug. De winst groeide, er werd autonome groei geboekt in onder meer Amerika, Zuid-Amerika en Aziƫ en met de overname van EC Harris kreeg de Nederlandse advies- en ingenieursonderneming er een forse poot bij. Een mooi moment om het stokje over te dragen moet Harrie Noy, scheidend CEO, gedacht hebben.

Harrie Noy, sinds 1975 werkzaam bij Arcadis en sinds 2000 CEO van het bedrijf, is blij dat hij de stijgende lijn van 2010 heeft kunnen voortzetten. Noy: “Dat hebben we te danken aan onze goede geografische spreiding. Vooral in opkomende markten zoals Brazilië, Chili en China en in de Amerikaanse milieumarkt groeien we sterk. Weliswaar loopt het werk voor de overheid terug, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door private klanten. Deze goede prestaties ontstaan door onze consistente focus op diensten hoger in de waardeketen, succesvolle acquisities, strikte kostenbeheersing en bovenal het ondernemerschap en de klantgerichtheid van onze medewerkers. Met EC Harris krijgen we een leidende positie in projectmanagement en gerelateerde diensten waardoor we nog beter kunnen profiteren van groeikansen in voor ons belangrijke markten.”

Overname EC Harris
De overname van het Britse consultancybedrijf EC Harris in november 2011 past volgens Noy goed in de strategie om spreiding te hebben over verschillende disciplines binnen Arcadis. Noy: “Het is absoluut een hele goede aanvulling. EC Harris is een golden brand in de UK en de Engelse markt is voor ons type bedrijf een hele belangrijke markt en één van de meest ontwikkelde markten op het gebied van consultancy. De overname was een buitengewoon ingewikkeld proces. Er was sprake van een partnership van 183 partners en een bedrijf met een lange historie. Bovendien waren er ingewikkelde juridische kwesties die opgelost dienden te worden. Alle hordes hebben we uiteindelijk genomen, maar in mijn jaren heb ik wel geleerd dat overnames altijd complex zijn. Iemand die zegt dat M&A eenvoudig is, betaalt teveel."

Financiering en dure adviseurs
De financiering van de overname verliep relatief eenvoudig. Noy: “We hebben onze herfinanciering in juni 2011 afgerond. Arcadis heeft een goede reputatie op het gebied van financiering en dat helpt ook wanneer je bij banken aan tafel zit. We houden ons strikt aan onze eigen regels dat we niet boven de 2 willen gaan voor wat betreft net debt to EBITDA bij een overname. Banken zien dat ook, en geven je daardoor vertrouwen. Op dit moment hebben we een oorlogskas van 100 miljoen euro en die zou makkelijk hoger kunnen zijn, maar financiële discipline is één van de kernwaarden van onze strategie.”

Blik op de toekomst
Vanuit de vier divisies van Arcadis; Infrastructuur, Water, Milieu en Gebouwen, bouwt het bedrijf de komende jaren verder aan groei, zowel via overnames als organisch. Private equity wordt in toenemende mate een partner, met name in vastgoed. Noy: “Private equitypartijen zijn steeds duidelijker op zoek naar kansen in de markt, die niet voor het oprapen liggen. We zien ze ook steeds vaker in een rol van financier in bepaalde projecten waar we zelf als adviseur bij betrokken zijn. De komende jaren verwacht ik dat we steeds vaker samen met private equity zullen optrekken. De opkomende markten zijn daarnaast altijd een belangrijk onderdeel van onze business en focus. Toch loop je daar altijd tegen forse cultuurverschillen aan die niet eenvoudig te overbruggen zijn."

Noy zal het zelf in ieder geval niet meer als bestuurder van Arcadis meemaken: op de aandeelhoudersvergadering van 16 mei geeft hij het stokje door aan Neil McArthur. Hoe kijkt hij terug op zijn lange periode bij Arcadis? “Met buitengewoon veel plezier en voldoening. Ik ben in 1975 bij Arcadis begonnen en heb nooit ergens anders gewerkt. Het is ook eerder uitzondering dan gewoonte dat iemand die bij een bedrijf start, het uiteindelijk tot CEO schopt. Ik ben ook wel trots op het feit dat ik zo’n lange periode leiding heb kunnen geven aan dit bedrijf. Mijn mooiste ervaring? Dat moet het project in New Orleans geweest zijn, een fantastisch project met veel erkenning. Het moment dat anchorman Philip Freriks erover sprak op het acht uur journaal, gaf me heel veel trots.”

Meer lezen? In het komende nummer van M&A Magazine blikt Harrie Noy uitgebreid terug op 27 jaar bij Arcadis en treft u ook een interview met opvolger Neil McArthur aan.

Lid worden van de M&A Community en onder meer het blad ontvangen? https://mena.nl/inschrijven

Gerelateerde artikelen