Handelaar of handelswaar?

De internationale M&A-markt is goed voor meer dan de helft van alle M&A-deals. Nederlandse bedrijven zijn ook steeds internationaler georiƫnteerd. Doen buitenlandse bedrijven net zo veel in Nederland?

Als het gaat om bedrijfsovernames laten buitenlandse kopers Nederland zeker niet links liggen. In de periode 2014 tot februari 2018 zijn er bijna anderhalf keer zoveel deals afgerond waarbij een buitenlandse partij was betrokken, vergeleken met het aantal deals tussen alleen Nederlandse partijen. De internationale M&A-markt is goed voor meer dan de helft van alle M&A-deals.

Nederlandse bedrijven zijn ook steeds internationaler georiënteerd. Volgens transactieadviseur Leontine Koens-Betz, managing partner bij Accuracy Nederland, is het niet voor niets dat er bij buitenlandse partijen groeiende belangstelling is voor Nederland. Koens-Betz: ‘Buitenlandse kopers waarderen veelal vooral de recht-door-zee-mentaliteit en transparantie bij Nederlandse bedrijven.’

Als geheel bekeken doen buitenlandse bedrijven minder deals in Nederland dan Nederlandse bedrijven in het buiteland doen. Maar in totaal hebben deze deals wel een hogere waarde dan de deals die Nederlandse bedrijven zelf doen in het buitenland. Daarbij valt de lange handelsrelatie op tussen de Verenigde Staten en respectievelijk Engeland en Nederland. In het totaalplaatje van deals met een grensoverschrijdend karakter, valt ook op dat bij het rijtje buitenlandse kopers ons ‘kleine’ buurland België op een redelijk prominente vierde plek komt.

Toenemende activiteit

Een van de opvallende deals van de afgelopen jaren was de megafusie tussen de Nederlandse supermarktketen en Albert-Heijn-eigenaar Ahold en het Belgische Delhaize in de zomer van 2015. Door de samensmelting is een bedrijf ontstaan met ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten en 375.000 medewerkers. Een recenter voorbeeld is het bod vorig jaar van het Vlaamse Mediahuis op de Telegraaf Media Groep met de bedoeling om een Nederlands-Belgisch multimediabedrijf te vormen. In totaal kochten Nederlanders de afgelopen jaren zesenzestig Belgische bedrijven, zij gaven daar ruim 6 miljard euro aan uit.

Door Belgische partijen werden in dezelfde periode vijfenveertig Nederlandse bedrijven gekocht voor in totaal ruim 36 miljard euro. In 2017 was er sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal deals waarbij minimaal één Nederlands en één Belgische partij betrokken was, vergeleken met 2014. Adviseur Koens-Betz van Accuracy herkent dat beeld. Zij ziet in haar transactiepraktijk al jaren toenemende activiteit tussen Nederland en België. De laatste jaren valt daarbij de toenemende belangstelling van private equity-partijen voor Nederlandse bedrijven op. ‘Nederland is toegankelijk. De Nederlandse openheid en transparantie worden gewaardeerd. Dat maakt toetreden gemakkelijker’, legt Koens-Betz uit.

Andere gewoontes

Het is goed zaken doen in en met België. Het verschil tussen Nederland en België lijkt van een afstand bezien klein door de overeenkomst in taal en de geografische afstand. Maar in de praktijk blijken er wel obstakels te zijn. Koens-Betz: ‘België lijkt veel minder op Nederland dan vaak gedacht wordt. Het is een land met andere gewoontes. Wat betreft zaken doen en mentaliteit zitten wij als Nederlanders vaak dichter bij de Scandinavische landen dan bij België.’ Volgens Koens-Betz wordt het daardoor vaak als lastig gezien om zaken te doen in België, zeker wanneer je daar niet gevestigd bent. Alleen al tussen de internationaal georiënteerde steden Brussel en Antwerpen zijn de verschillen in werken groot.

De verschillen zijn echter wel overbrugbaar voor wie zich een beetje weet aan te passen en er voor open staat om de cultuur te leren kennen. Koens-Betz: ‘In België is het vaak ‘ons-kent-ons’, dat is lastig, maar is ook iets waar je op in kunt spelen met bijvoorbeeld lokaal management. Ik probeer mij zelf als buitenstaander in elk geval nederig en open op te stellen als dat nodig is.’ Als Nederlander moet je je er ook van bewust zijn dat je in België soms met argwaan wordt bekeken, heeft Koens-Betz ervaren. Koens-Betz: ‘Het is in elk geval iets om altijd rekening mee te houden. Het moet niet zo zijn dat de mensen daar denken: daar komen de Nederlanders die denken het allemaal wel even te zullen regelen.’
 

Gerelateerde artikelen