‘HAL Investments wil staatsbedrijf Eneco kopen’

Binnenkort wordt er besloten of de gemeentes hun belang in Eneco van de hand gaan doen. Volgens De Telegraaf toont HAL Investments interesse.

Eneco is op dit moment in handen 53 gemeentes. Afgelopen zomer lieten de drie grootste aandeelhouders – gemeente Rotterdam, Den Haag en Dordrecht – weten hun deel te willen verkopen. Samen zijn zij goed voor ongeveer ongeveer 56 procent van de aandelen. De overige 50 gemeentelijke aandeelhouders moeten vóór 31 oktober 2017 een besluit nemen over hun belang.

Volgens De Telegraaf is Investeringsmaatschappij HAL is al langere tijd in beeld om een deel van energiebedrijf Eneco te kopen. HAL heeft laten weten niet te willen reageren op het bericht.

In aanloop naar de splitsing van Eneco en Stedin richtte Eneco-topman Jeroen de Haas in het diepste geheim een werkgroep op om op zoek te gaan naar nieuwe aandeelhouders. Daaruit rolde een lijstje met een vijftal kandidaten, waarvan HAL de meest in het oog springende is. De andere namen waren naar verluidt buitenlandse investeerders en pensioenbelegger PGGM, maar geen andere energiebedrijven.

HAL is de investeringsmaatschappij die havenfamilie Van der Vorm oprichtte nadat ze haar Holland Amerika Lijn verkocht. Eneco en HAL zouden hebben gesproken over een minderheidsbelang van 40 procent. De aandeelhouders van Eneco hebben echter een stokje gestoken voor het één tweetje door een consultatieproces op te starten onder alle aandeelhouders, vooruitlopend op een semi-openbare veiling.

Gerelateerde artikelen