Grote zakelijke klanten PostNL tegen Belgische overname

De grootste zakelijke klanten van PostNL, waaronder banken, verzekeraars en loterijen, hebben grote bedenkingen bij een overname van het postbedrijf door zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat liet de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) woensdag weten.

“De zo zwaar bevochten privatisering van de PTT naar uiteindelijk PostNL en de worsteling van de sindsdien tot de postmarkt toegetreden concurrenten hebben op dit moment geresulteerd in een beperkte mate van concurrentie'', aldus de VGP. De belangenvereniging vreest dat die in gevaar kan komen als PostNL eigendom wordt van Bpost, dat voor een groot deel in handen is van de Belgische overheid.

In het ergste geval zou een overname “de klok ruim tien jaar terugzetten'', met nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de postbezorging. Dat scenario moet worden afgewend, aldus de VGP. De vereniging vertegenwoordigt circa dertig grote verzenders van geadresseerde post, die samen goed zijn voor ongeveer 1,1 miljard brieven per jaar. Dat is ruim 30 procent van het totale postvolume in Nederland.

PostNL verwierp onlangs een overnamevoorstel van Bpost. Het bedrijf blijft liever zelfstandig en weet zich daarin ook al gesteund door minister Henk Kamp (Economische Zaken) en een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook Kamp zei dat een verkoop aan Bpost voor het geprivatiseerde PostNL “een stap terug'' zou betekenen.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen