Grootste spac-IPO van 24 miljard loopt spaak

Te weinig aandeelhouders stemden voor beursgang Lucid Motors.

De beursgang van Lucid Motors is geflopt. Te weinig aandeelhouders van investeringsvehikel Churchill Capital IV stemden voor de beoogde beursgang. Met een waarde van 24 miljard dollar had dit de grootste beursgang ooit van een spac moeten worden.

Het plan was om het lege beleggingsfonds Churchill Capital IV te laten fuseren met Lucid Motors en als spac een beursnotering aan te vragen. Lucid Motors is opgericht in 2007 en geldt als concurrent van Tesla.

Volgens de Financial Times is de flop niet het gevolg van verzet tegen de spac. De meeste aandeelhouders die stemden, was 97 procent voor. Maar veel aandeelhouders brachten hun stem niet uit, waardoor er geen meerderheid kwam.

Het bedrijf heeft nog steeds extra stemmen nodig om goedkeuring te krijgen voor dat voorstel door een meerderheid van zijn uitstaande aandelen, aldus een verklaring van Churchill. Als gevolg hiervan is de vergadering geschorst om de vereiste stemmen te verkrijgen.

De Financial Times wijst erop dat dit een van de valkuilen is van spacs, die grote hoeveelheden particuliere aandeelhouders aan zich binden om het beoogde beurskapitaal te vergaren. Amateurbeleggers hebben het afgelopen jaar de aandelenmarkt overspoeld via online brokerageplatforms zoals Robinhood.

De initiatiefnemers hebben vergeefs gepoogd om de aandeelhouders te mobiliseren voor de stemming. Ze hebben kritiek op Robinhood, omdat het platform amateurbeleggers onvoldoende zou begeleiden.

De grootste aandeelhouder van de spac is het Saudi-Arabië's Public Investment Fund, dat een meerderheid van de Lucid-aandelen bezit.

Gerelateerde artikelen