Grootste private equity-deal ter wereld in de accountancy

Meer dan een miljard dollar voor ruim de helft van Baker Tilly US.

Baker Tilly in de VS is voor een dikke miljard dollar verkocht aan Hellman & Friedman en Valeas Capital Partners. Deze twee private equity-partijen hebben samen een meerderheidsbelang genomen in het Amerikaanse accountants- en advieskantoor. De overname is de grootste deal met private investeerders in de sector tot nu toe.

Hellman & Friedman zou volgens de Financial Times iets meer dan de helft van de aandelen Baker Tilly in handen hebben gekregen voor een miljard dollar. Daarvan heeft het bedrijf 900 miljoen dollar eigen geld aangewend.

In de VS hoort Baker Tilly tot de top tien van de accountantskantoren. Het in Chicago gevestigde Baker Tilly US koerst af op een omzet van 1,8 miljard dollar voor het boekjaar 2023-2024, dat eindigt in mei. Volgens Blake Kleinman, partner bij Hellman & Friedman, kan de investering van Hellman & Friedman in Baker Tilly op termijn verdubbelen door het financieren van overnames door het accountantskantoor.

Hellman & Friedman investeert al tientallen jaren in zakelijke dienstverleners, zoals reclamebureaus, adviesbureaus en verzekeringsmakelaars. Over het belang van Valeas Capital in de deal zijn tot nu toe geen mededelingen gedaan. Het Amerikaanse private equity-bedrijf is vorig jaar opgericht voor voormalige medewerkers van Hellman & Friedman.

Door de deal krijgt Baker Tilly US een enorme hoeveelheid kapitaal waarmee het kantoor op overnamepad gaat in Amerika. De organisatie wil hiermee andere kantoren uit de subtop van de accountancy het nakijken geven, met name Grant Thornton, RSM en BDO.

De investering van de twee private equity-bedrijven illustreert de toegenomen belangstelling van private equity-bedrijven in de accountancy. “De sector heeft een geweldig trackrecord op het gebied van organische groei”, aldus Kleinman. “Misschien waren er twee slechte jaren in een periode van dertig jaar en zelfs de slechte jaren waren nauwelijks minder.”

De koopsom wordt gebruikt om de pensioenverplichtingen van voormalige partners en aandelen van de 600 huidige partners op te kopen. Daarnaast wordt de balans van vers kapitaal voorzien en bouwt Baker Tilly een oorlogskas op om op overnamepad te gaan.

Lees ook: DataSnipper een miljard waard na ophalen 100 miljoen groeikapitaal

Gerelateerde artikelen