Grootaandeelhouder HAL wil Boskalis helemaal inlijven

De 4,2 miljard kostende baggeraar zou beter af zijn zonder beursnotering. 

Investeerder HAL wil baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis overnemen. HAL is al grootaandeelhouder en zou de onderneming graag helemaal inlijven.

Op Boskalis wordt in zijn geheel een prijskaartje geplakt van 4,2 miljard euro. Dat is niet het bedrag dat HAL zou moeten betalen, want de investeerder heeft een belang van ruim 46 procent in Boskalis.

Volgens topman Peter Berdowski van Boskalis waren er al speculaties dat HAL zijn belang in de baggeraar zou willen uitbreiden na de verkoop van het meerderheidsbelang in optiekketen GrandVision.

Berdowski wil nog niet inhoudelijk reageren op het overnamenieuws, al stelt hij wel dat HAL een "zeer loyale, prettige aandeelhouder" is. Het bestuur en de commissarissen van Boskalis zullen het voorstel voor de overname zorgvuldig overwegen. Daarbij zullen ze ook externe adviseurs in de hand nemen, bijvoorbeeld om te kijken of de 32,50 euro per aandeel, die HAL wil neertellen, een fair bod is voor kleinere aandeelhouders.

HAL laat in een verklaring weten de huidige koers van Boskalis te ondersteunen. Ook op het gebied van werkgelegenheid zou alles hetzelfde blijven. Volgens de investeerder is het met het oog op de toekomst beter als Boskalis niet meer beursgenoteerd is. Dan zou het bijvoorbeeld makkelijker worden om overnames te doen.

Boskalis presenteerde donderdag juist zijn jaarcijfers. Ondanks dat coronabeperkingen vorig jaar bij meerdere projecten op de marges drukten, lukte het toch om de omzet en winst flink op te voeren. Volgens Berdowski is de orderportefeuille daarbij goedgevuld en zien de vooruitzichten er gunstig uit. Hij kan de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet goed inschatten, maar denkt wel dat de winst dit jaar op niveau kan blijven.

Boskalis telt wereldwijd ruim 10.000 medewerkers. Het bedrijf is niet actief in Oekraïne, wel in Rusland. Maar al het internationale personeel van zijn kantoor in Sint-Petersburg is het land uit. Daarbij ligt het werk in Rusland momenteel stil. Dat laatste komt niet alleen door de oorlog, want in het poolgebied wordt in de winter sowieso niet gewerkt.

Related articles