Grolsch officieel in de etalage

Bierbrouwer Grolsch staat officieel in de etalage. Moederbedrijf SABMiller en beoogd fusiepartner Anheuser-Busch InBev lieten donderdag weten dat zij actief op zoek gaan naar mogelijke kopers.

De twee grootste bierconcerns ter wereld willen samen verder maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo’n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, zetten zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop.

In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SABMiller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.

Diezelfde partij werd afgelopen weekeinde in Britse media al genoemd als mogelijke koper voor andere merken waarvan SABMiller en AB InBev afstand moeten doen. In één adem overigens met Heineken en het Ierse bierbedrijf C&C.

Met de overname van SABMiller door AB InBev is een bedrag van omgerekend zo’n 100 miljard euro gemoeid. Samen laten de twee biergiganten Heineken, de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt, nog verder achter zich dan nu al het geval is.

Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs.

(ANP)

Gerelateerde artikelen