Groenlinks wil bestuurders van ziekenhuizen aanhoren over “monsterfusie”

Hoewel de samensmelting tussen AMC en VUmc sowieso al doorgaat, wil Groenlinkser Corine Ellemeet de bestuurders toch naar de Kamer halen.

De Tweede Kamer wil van de bestuurders van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc horen waarom zij samen willen gaan. Veel partijen betwijfelen of de aangekondigde fusie inderdaad voordelig uitpakt, zoals de academische ziekenhuizen zelf beweren.

De samensmelting is al goedgekeurd door de toezichthouder en gaat door. Initiatiefnemer Corinne Ellemeet van GroenLinks wil de bestuurders toch nog naar de Kamer halen om hen eens aan de tand te voelen over hun beweegredenen. Het Kamerlid wil zo de risico's van hun besluit onder de aandacht brengen en de noodzaak aantonen van wetgeving om "monsterfusies" als deze in het vervolg tegen te gaan. GroenLinks wijst erop dat "we vaker hebben gezien dat fusies niet leiden tot betere zorg'", maar dat gefuseerde ziekenhuizen zelfs vaak slechter presteren.

Scheidend minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stuurde vorig jaar een wet naar de Kamer waardoor de overheid meer voorwaarden kan verbinden aan een ziekenhuisfusie. De verdediging van die wet, die op brede steun in de Kamer lijkt te kunnen rekenen, draagt ze deze week over aan haar opvolger Bruno Bruins.

Gerelateerde artikelen