Groeiende vraag naar transparantie gaat geld kosten 

Private capital fondsen worden geconfronteerd met een groeiende vraag naar transparantie nu mainstream beleggers zich steeds meer tot deze fondsen. Dit blijkt uit het onderzoek 'The future private capital CFO: Evolving in a digital age' van Intertrust en Global Custodian. Geschat wordt dat in de komende vijf jaar wereldwijd ongeveer $ 5,5 miljard zal moeten worden uitgegeven om aan deze toenemende eisen te voldoen. 

CFO's van private capital fondsen verwachten dat hun limited partners (LP's) in het komende decennium steeds vaker gegevens-updates zullen eisen. Bijna twee derde (64%) van de respondenten verwacht dat beleggers toegang willen hebben tot live of dagelijkse updates over de performance van de portefeuille, 57% verwacht dit ook voor cyberbeveiliging. Daarnaast verwacht 51% van de CFO's behoefte te hebben aan dagelijkse of live updates over milieu, maatschappij en corporate governance (ESG) en 50% aan operationele service level agreements (SLA's).

Hoewel er omvangrijke investeringen nodig zullen zijn om aan de hogere transparantie-eisen te voldoen, staan ze wel op gespannen voet met de traditionele hang van private capital fondsen naar vertrouwelijkheid. Intertrust Group waarschuwt dat private capital fondsen ofwel aan deze hogere eisen moeten voldoen, ofwel te maken krijgen met aanzienlijke concurrentienadelen en mogelijk regelgevende druk.

Uit het onderzoek bleek verder dat 21% van de CFO's verwacht dat het rendement van de portefeuille het grootste beslag zal leggen op hun middelen. Andere functies waarvoor naar verwachting middelen nodig zullen zijn, zijn operations (19%); regelgeving (17%); cyberveiligheid (16%); eisen van beleggers (15%); ESG (6%); en diversiteit en inclusie (6%).

Bijna een op de vier (24%) CFO's zegt op de verwachte hogere eisen te zullen reageren door te investeren in technologie, terwijl 23% zegt het interne financiële team te zullen uitbreiden, 22% zal meer functionaliteit uitbesteden en 18% zal investeren in gedistribueerde grootboekfunctionaliteit. Elf procent zal de bestaande balans tussen in-house en uitbesteding handhaven.

Intertrust Group is een leverancier van gespecialiseerde administratieve diensten aan klanten in meer dan 30 landen. Voor het onderzoek werden CFO's van private capital funds en hun investeerders ondervraagd over de evolutie van de CFO-functie in het licht van de toenemende vraag naar frequentere verstrekking van gegevens en informatie. Al met al werden meer dan 300 antwoorden ontvangen van CFO's van fondsen of hun directe ondergeschikten.
 

Gerelateerde artikelen