Groeiende belemmeringen zitten momentum in M&A niet in de weg

In de tweede helft van 2017 loopt de M&A-pijplijn volĀ ondanks geopolitieke ontwikkelingen, schrijft het Angelsaksische advocatenkantoor Clifford Chance.

Volgens de Global M&A Update van Clifford Chance zal de markt voor fusies en overnames de laatste maanden van dit jaar fors aantrekken. Bedrijven zijn bereid om in technologie en innovatie te investeren om de concurrentie een stap voor te blijven. Hans Beerlage, hoofd van de Amsterdamse M&A-praktijk van Clifford Chance: "We zien dat de eerdere trend waarbij ondernemingen zich exclusief richten op een kernactiviteit of markt, en bedrijfsonderdelen met andere focus afstoten, sterk doorzet. Dat creëert kansen voor weer andere  ondernemingen.‎ Opkomende sectoren als renewable energy en fintech zorgen voor extra dynamiek. Internationaal is de invloed van activistische aandeelhouders merkbaar."

De laatste weken zijn er al diverse grensoverschrijdende transacties aangekondigd, zoals die tussen Vantiv en Worldpay, de overname van Ista door Cheung Kong en een bod ter waarde van 12 miljard dollar van een Chinees consortium op het Singaporese bedrijf Global Logistic Properties, dat vervolgens van de beurs zal worden gehaald. Het aantal fusies en overnames bleef in de eerste helft van 2017 zwak, de dealwaarde lag 24% lager dan in het voorgaande halfjaar. Veel multinationals namen een afwachtende houding aan, mede ingegeven door de maatregelen van de Chinese regering om de kapitaalvlucht terug te dringen, politieke instabiliteit en economische onzekerheid. Deze mix van factoren zette een rem op het aantal transacties. Ook de aangescherpte regelgeving op het gebied van kartelvorming heeft de situatie in veel landen complexer gemaakt.

Strengere kartelregels
Bedrijven die over veel data beschikken zijn zeer in trek, maar de koop of verkoop daarvan stuit (in ieder geval in Europa) op grote mededingingsrechtelijke bezwaren. Grensoverschrijdende transacties worden inmiddels sneller aangevochten of aan een onderzoek onderworpen wanneer er sprake is van een significante datacomponent. Nelson Jung, Antitrust Partner bij Clifford Chance in Londen: “We zien wereldwijd een trend waarbij de controle op fusies en overnames steeds inconsequenter wordt toegepast. Buitenlandse overnames worden steeds vaker op criteria beoordeeld die niets met mededinging te maken hebben. Om op dit complexe speelveld een weg te vinden, moet je zorgvuldig plannen, inzicht hebben in nationale gevoeligheden en al in een vroeg stadium naar oplossingen zoeken.”

Private equity
Private equity heeft het kruid lang drooggehouden, maar inmiddels zoeken financiële investeerders actief naar kansen om te profiteren van de veranderlijke valutamarkten en bedrijven die zichzelf opsplitsen. Jeroen Thijssen, M&A-partner bij Clifford Chance in Amsterdam: “Er zijn altijd kansen voor snelle beslissers, maar wanneer de markt continu in beweging is, is dat helemaal het geval.”

Kapitaalrestricties in China
De maatregelen van de Chinese regering om de kapitaaluitstroom in te dammen, hebben fors het mes gezet in de investeringen van Chinese bedrijven in niet-essentiële of “irrationele” assets als vastgoed, hotels, filmstudio’s, entertainment en sportclubs. Transacties die aansluiten bij de Chinese “One Belt One Road”-strategie maken een grotere kans. In de Update van Clifford Chance staan tips over innovatieve dealconstructies en -benaderingen die meer kans van slagen hebben. Glen Ma, M&A-partner bij Clifford Chance in Shanghai: “Via innovatieve constructies op het gebied van veiligheid en financiering zorgen wij ervoor dat bieders enerzijds volledig aan de regelgeving voldoen, maar anderzijds ook deals kunnen verrichten."

De Europese M&A-markt bleef in het eerste halfjaar sterk op niveau, met name in Duitsland. Belangrijke aanjagers waren binnenlandse transacties, maar ook inkomende investeringen vanuit de Verenigde Staten (Praxair/Linde) en prioritering door bieders uit Zuidoost-Azië. De Amerikaanse M&A-markt bleef vlak, ondanks potentiële overnameactiviteiten vanuit Europa, onder ander door het Britse BAT en Reckitt Benckiser. In Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië liepen de dealvolumes in de eerste helft van 2017 terug. Het aantal fusies en overnames in het Midden-Oosten nam in H1 2017 daarentegen fors toe, met name vanuit Noord-Amerika.

Gerelateerde artikelen