“Grenzen sluiten is niet het antwoord”

Topman Feike Sijbesma vindt dat het Westen en China vaker samen moeten optrekken. China is een grote groeimarkt voor speciaalchemiebedrijf DSM.

"Kijk naar hoe China zich op het gebied van vrijhandel de afgelopen twee decennia heeft ontwikkeld, dat is niet alleen in eigen belang maar ook in dat van de rest van de wereld", zegt topman Feike Sijbesma in een interview met persbureau Bloomberg. Ongeveer 13 procent van de omzet van DSM wordt uit China gehaald. 

Grenzen sluiten
Terugtrekken en grenzen sluiten is niet het antwoord, zegt Sijbesma over de protectionistische houding van verschillende landen. Deze landen zouden volgens hem meer moeten samenwerken op weg naar inclusieve groei in het Westen. "Dat is grotendeels onze taak", vindt hij. In het eerste kwartaal van 2017 heeft DSM ongeveer 10 procent van de groei in China behaald. Sijbesma verwacht dat deze lijn in het tweede kwartaal wordt doorgetrokken. 

De DSM-topman bezoekt het meerdaagse World Economic Forum in het Chinese Dalian, waar ongeveer 2.500 academici, CEOs en politici uit negentig landen bijeenkomen om over de wereldeconomie te praten. 

DSM deed twee jaar geleden voor het laatst een overname in China. In maart 2015 rondde het bedrijf de acquisitie van vitamineproducent Aland af.

Miljardendeal
Dit jaar verkocht DSM de Amerikaanse medicijnproducent Pantheon voor 6,5 miljard euro. Daarmee is het de grootste deal met betrokkenheid van een Nederlandse partij dit jaar. De andere vier miljardendeals vindt u hier

Lees ook:
Europa concretiseert plannen tegen Chinese acquisities
“Chinezen geven geen cadeautjes weg”

 

Gerelateerde artikelen