Greenhill, Skadden, De Brauw en PwC adviseren ASML bij laserdeal

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:59
ASML general counsel Robert Roelofs, CEO Eric Meurice en CFO Peter Wennink hebben zakenbank Greenhill & Co en advocatenkantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom ingeschakeld als lead advisors bij de miljardenovername van Cymer. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek adviseert ASML op de Nederandse aspecten van de deal. PwC verzorgt fiscaal advies voor de fabrikant van chipmachines. Laserfabrikant Cymer krijgt advies van zakenbank Goldman Sachs en advocatenkantoren Sullivan & Cromwell en Stibbe.
M&A partner Neil Stronski geeft leiding aan het team van Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Namens De Brauw Blackstone Westbroek geeft corporate partner Martin van Olffen leiding aan het team. Hij werkt samen met M&A partner Arne Grimme en corporate advocaat Marie-José Blaak, investment management advocaten Anne-Marie Struycken en Joost Steenhuis en Tax advocaat Paul Sleurink​.

“Wij zijn bij de deal betrokken geraakt via Alison Ressler van Sullivan & Cromwell. Wij hadden Cymer nog niet eerder geadviseerd”, zegt M&A advocaat Eva Das van Stibbe (foto rechts). Zij adviseert Cymer samen met managing partner Heleen Kersten en partners Hans Witteveen en Derk Lemstra. Het internationale aspect maakt volgens Das de deal een mooie uitdaging voor een M&A advocaat: “Bij een cross border merger zoals deze, moeten de eisen van zowel Amerikaans als Nederlands recht in acht worden genomen. Dit hebben we onlangs bijvoorbeeld ook gezien bij beoogde combinatie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse, waarbij beide vennootschappen onder Nederlandse holding zouden komen te vallen. De technische aspecten daarvan zijn een van de dingen die zo’n zaak bijzonder maken, zoals ook bij de fusie tussen ASML en Cymer.”
ASML on the roll
Het is de vierde grote deal van ASML van dit jaar. Eerder waren Roelofs, Meurice en Wennink druk met een toonaangevende R&D joint venture. Bij deze deal investeerden TSMC, Samsung en Intel in een R&D joint venture van ASML. Bij deze deal kreeg ASML eveneens juridisch advies van Martin van Olffen en Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek. Richard Ely gaf toen leiding aan het team van Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.
TSMC kreeg M&A advies van Scott Cohen van Jones Day en juridisch advies van Boekel de Nerée advocaten Bastiaan Kout en Ferdinand Mason (nu Jones Day). Samsung kreeg juridisch advies van Jan Willem de Boer van Linklaters. Intel kreeg advies van Leo Groothuis en Gaike Dalenoord van NautaDutilh, Russel Hansen van Gibson, Dunn & Crutcher en Robert Townsend van Morrison & Foerster. 
ASML biedt €1,95 miljard voor de Amerikaanse toeleverancier voor lithografiesystemen. Met het bod waardeert ASML Cymer 61% boven de recente gemiddelde beurswaarde. De overname wordt betaald in aandelen en contanten. Het management van Cymer staat achter de overname. De partijen verwachten de overname in de eerste helft van 2013 af te kunnen ronden. 
Cymer is een vaste toeleverancier van ASML voor lasersystemen die worden gebruikt in de chipmachines van ASML. Cymer is ook de ontwikkelaar van een innovatieve EUV lichtbron. Met de overname hoopt ASML de ontwikkeling hiervan te versnellen.
 
Gerelateerde artikelen