Goed en fout geklede M&A Bankers en M&A Lawyers met rode bretels

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:16
Als kleermaker helpen we natuurlijk niet alleen investment bankers aan een goed pak. Zo zijn er ook consultants, ondernemers en advocaten. En natuurlijk de mensen die gaan trouwen en dan goed voor de dag willen komen. De investment bankers zijn wellicht het meest voorspelbaar. Ingetogen maar ijdel. En ik geef u geen ongelijk. Kleding is belangrijk. Het bepaalt hoe jij je voelt die dag en geeft aan bii welk echelon je hoort of wilt horen.
Door Roel Wolbrink 
 
Hierarchie wordt ook met kleding uitgedrukt. Dat zien we ook in series als Mad Men, Suits en Boardwalk Empire. De typische investment banker wil zich op subtiele manier onderscheiden met details die slechts de kenner ziet. Dat hij een pak laat maken is derhalve evident. Boardwalk Empire is te opzichtig. De pakken in Mad Men mooi maar iets te wijd en wollig. Mr. Harvey draagt de juiste pakken alhoewel je driedelig (nog) nauwelijks ziet. 
 
Rode bretels
Bretels zijn zwart, zwart, wit (bij je rok) of in een gedekte kleur. Daarna komen de opzichte kleuren als rood, oranje en geel. De gekleurde bretels leiden af. En dat is als een snor. Die leidt ook af. De Engelsen zeggen niet voor niets Een snor is als een schep suiker in de thee. Motiefjes kunnen echt niet behalve dan de stip tenzij je de assistent bent van Richard Gere in Pretty Women. Gordon Gekko draagt deze ook. En dan is het goed. Toch?   
 
Super 130 

Het piece de resistance is ingetogen maar fraai van mooie verfijnde doeken. De meeste bankers weten
 het verschil tussen de ene Super 130 en de andere Super 130 en vraagt nog even door over densiteit en vooral de hoeveelheid glans. Een investment banker weet wat mooi is en wil uiteraard een ongeplakt pak. Tegenwoordig laat ook de Anglosaksische banker zich beïnvloeden door het Nederlandse Italiaanse modebeeld (wat heel wat anders is dan het Italiaanse modebeeld) en opteert voor korte en smallere broekspijpen, strakke jasje met nauwelijks binnenwerk en schoudervulling. De revers mogen wat breder zijn, de sluitknoophoogte wat lager en de splitten wat langer. Zo ontstaat het beeld van een zelfbewuste ingetogen man. Een die zich geen zorgen maakt over zijn kleding omdat het goed gemaakt is. Een banker heeft wel wat anders aan zijn hoofd. 
Hemden lijken veelal een sluitpost. Veel bankers nemen genoegen met TM Lewin of Pink. Dat de doeken verfijnd zijn en de knopen echt parelmoer lijkt hem minder te interesseren. De witte boord van Gordon Gekko wordt nog wel vaak gekopieerd. En als we nog dubbele manchetten op een hemd zetten dan is het vaak voor de banker. Niet voor de praktische consultant of accountant. Er zijn slechts enkele die gecharmeerd zijn van het aanplooien  (de spellingscontrole maakt hier automatisch aanklooien van) van de schouder. Voor veel bankers toch echt net te opzichtig en bovenal te mafioos omdat het niet voor niets een Napolitaanse mouwinzet heet. De spread boord is nog steeds de grote gemene deler. En opzichtige kleuren – lees donker – zijn absoluut not-done. Grote ruiten zijn slechts voor het weekend en worden dan verstopt onder een cashmere pull.

Als we het in het keuzeproces hebben over de kleur schoenen, in verband met de kleur knopen, dan is het bij bankers evident.  Zwart. Uiteraard.  Menigeen voegt daar dan aan toe dat hij toch geen makelaar is. En dan niet zomaar een zwarte schoen maar veelal een monk. En natuurlijk met slechts een gesp. En zilver. En dan zijn de kousen ook donker. Liever zwart dan donkerblauw. Antraciet grijs is ook goed. En tot de knie. Voor dassen is New Tailor niet echt het adres. Hij wil laten zien dat hij deelneemt aan de pyramide en draagt Hermes of Ferragamo. Met ingetogen figuurtjes van Drakes neemt een echte banker geen genoegen. En Penrose of London zijn te uitgesproken.  Gelukkig conformeren niet alle bankers zich steeds. 
 
Black tie op M&A Awards 
Op een M&A Award avond pak je uit met een fraaie black tie. Een enkeling draagt een echte smoking van velours. De meesten weten dat nachtblauw ’s avonds donkerder is dan zwart. De revers en de galon zijn van zwart satijn. De zelfstrikker is van zijde gemaakt en vooral niet van een lullig formaat. Het hemd heeft een neergeklapte kraag en pique front en wordt gesloten met studs. De lakschoenen maken het feest compleet. Het M&A award gala is de ultieme gelegenheid om bij te praten met vakgenoten die u niet dagelijks ziet. Met de juiste outfit brengt u zichzelf steeds weer in de juiste stemming. En uw omgeving ook. 
Alle winnaars van de M&A Awards krijgen van New Tailor een maathemd.
 
Gerelateerde artikelen