Gilde Equity Management werkt aan lancering nieuw fund

Gilde Equity Management Benelux (GEM) meldt al tijden op de website een bedrag van 500 miljoen euro aan vermogen onder beheer. Binnen enkele maanden komt daar verandering in: GEM werkt aan de oprichting van een nieuw fund.
Ontmoet de private equity managers van Gilde Equity Management woensdag 23 april op het Private Equity Summit bij ABN AMRO.
 
Daniel Winkelman, investment director bij GEM, vertelde aan Mena.nl over de werkzaamheden aan het nieuwe fund dat ‘binnen enkele maanden’ wordt geopend. Nadere details kon hij op dit moment nog niet geven. 
GEM heeft voor de laatste keer in 2010 geld opgehaald, toen voor Fund II een bedrag van 200 miljoen euro werd aangetrokken van beleggers uit Nederland, continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Rabobank legde 25 miljoen euro in. De investeerders zijn verder onder andere pensioenfondsen en funds-of-funds. Allianz, European Investment Fund (EIF), Pohjola Private Equity, Credit Suisse, klanten van Altius Associates, Aviva, FLAG Capital Management en Rho. 
Fund I werd geanceerd in 2006, toen GEM voor 150 miljoen euro ophaalde bij investeerders. Rabobank (30 miljoen euro), Allianz, EIF, FLAG en Rho waren toen ook al deelnemers. Andere investeerders zijn Fleming Family en Proventure. 
GEM heeft op dit moment dertien bedrijven in portfolio. Dit PE-bedrijf doet uiterst summier mededelingen over de resultaten en financiële details van de participaties; omzetten, bedrijfsomvang, winsten, laat staan waarderingen zijn kennelijk te gevoelig om met de buitenwereld te delen. Wel meldt GEM dat de bedrijven in portfolio gemiddeld een jaarlijkse groei van de EBITDA hebben gerealiseerd van meer dan 10% met consistente rendementen sinds 1996. De grootste asset is vermoedelijk het Belgische uitzendbureau Actief Interim met als laatst gemelde omzet in 2010 een bedrag van 144 miljoen euro. 
Investeringsbeleid
GEM is op zoek naar investeringen in de range 15 miljoen – 75 miljoen euro. Dit PE-bedrijf investeert in winstgevende bedrijven met sterke marktposities en een stabiele cashflow. Het bedrijfsresultaat bedraagt minimaal 2 miljoen euro. Verder dienen er ruime groeimogelijkheden te zijn, autonoom of middels acquisities. 
 
Het beleid van GEM is voornamelijk gericht op het realiseren van winstverbeteringen door omzetgroei en resultaatverbeteringen. Meer dan 50% van het rendement komt door omzetgroei en resultaatverbeteringen. Daarnaast richt GEM zich op optimalisering van het strategisch profiel van een onderneming, waarmee circa 30% van het rendement wordt behaald. De laatste 20% komt door het realiseren van schuldreductie. 
 
Sinds de oprichting in 1982, als een van de eerste private equitybedrijven in Nederland, heeft GEM vooral veel ervaring in de voedingsmiddelenindustrie, de maakindustrie en de dienstensector. Het hoofdkantoor van GEM is in Utrecht en een tweede vestiging is er in Antwerpen.
Bedrijven in portfolio
 
naam sector land fase en datum  van  aankoop
ISFI kruidenproducent België MBO (april 2014)
Hevea (nu: Dunlop Protective Footwear) Veiligheidslaarzen Europa, VS en Canada MBO (2004)
Smithuis (nu: Pré Pain &Smithuis) Bakkerij en afbakbrood Nederland Groei (oktober 2012, verkoop door Neon Private Equity)
BlueCielo software voor assetinformationmanagement voor kapitaalintensive industrie Europa, Brazilië en VS MBO (zomer 2012)
Conclusion IT-dienstverlening en business process outsourcing Nederland MBO van twee oprichters (december 2013)
Sovitec industrieel glas België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Argentinië MBO/secondary buyout van VEP (2012)
Actief Interim uitzendbureaus België secondary buyout van KBC Bank (mei 2011)
Nspyre technische en industriële automatisering Nederland Combinatie van twee buyouts (uit Atos en Ordina). 2008
De Banketgroep bakkerij Nederland Combinatie van twee buyouts Bakkersland en Van der Breggen. juli 2007
CurTec industriële verpakkingen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, VK en VS MBO (2005)
Bakker Bart bakkerij en franchiseformule Nederland buyout van Barilla (2005). Vorig jaar waren er geruchten over verkoop aan een branchegenoot/voormalig aandeelhouder
Beerens Group ontwerper en producent van winkelinterieurs Nederland MBO (2004)
PQR leveranciers ICT-infrastructuren  Nederland minderheidsbelang (1998)
 
 
Bedrijven verkocht
 
Naam Sector Regio Bijzonderheden
HG schoonmaakmiddelen Nederland, België en Verenigd Koninkrijk, export naar 40 landen Verkoop aan zusterbedrijf Gilde Buy Out Partners voor 115 miljoen euro, circa 10x operationele kasstroom (omzet: 50 miljoen euro). September 2013
Kroon Oil olieleverancier Verkoop aan branchegenoot Socaz (mei 2011)
Peijnenburg koekproducent Nederland Verkoop aan branchegenoot Lotus
Salad Signature (Johma) voeding Nederland Aankoop van Uniq Plc. (oktober 2012). Verkoop aan AAC Capital Partners (september 2013) voor ruim 3x de aankoopprijs
Erbi producent van keukenwerkbladen Nederland Volledige aankoop in 2004, verkoop aan branchegenoot Dekker in 2012
Ad van Geloven snacks Nederland Aan- en verkoop aan Egeria in 2004.
Clean Mat verkoop en verhuur van vuilniswagens Nederland Aankoop via MBO in 2001, verkoop via MBI in 2004
Codi International producent van vochtige doekjes Aankoop in 2001 van OPG, verkoop aan Finse branchegenoot Suominen en oktober 2003
All Crump producent van chocoladepasta België MBO (2002), verkoop aan Spaanse branchegenoot Natra in 2006
Dawi Disk Services lege cd’s en diskettes Europa Buyout van Samas (1999), verkoop aan Care4Data (oktober 2000)
 
 
Profiel
Gilde Equity Management (GEM) Benelux uit Utrecht is een onafhankelijke private equity firma met een track-record van ruim 30 jaar. GEM investeert in middelgrote – internationale – ondernemingen gevestigd in de Benelux. Gilde is gespecialiseerd in het realiseren van management buy-outs (de verzelfstandiging van non-core activiteiten uit een groter concern, bij familiebedrijven die te maken hebben met bedrijfsopvolging en bij secundary buy-outs). De gemiddelde transactieomvang – ondernemingswaarde – ligt tussen de 15 miljoen en 125 miljoen euro. 
Gilde Equity Management Benelux heeft 500 miljoen euro vermogen onder beheer. Haar fondsen zijn toevertrouwd door gerenommeerde financiële instellingen uit de hele wereld. 
Gilde is meerdere malen verkozen tot ‘Best Mid-Market Buy Out House in the Benelux.
 
Ontmoet de private equity managers van Gilde woensdag 23 april op het Private Equity Summit bij ABN AMRO.
 
Gerelateerde artikelen