“Gevestigde banken behouden niet eeuwig hun licentie” [verslag]

Laatst bijgewerkt: 20 juli 2023 10:48
De European FinTech Awards 2017 bracht woensdag de crème de la crème onder veelbelovende techbedrijven bij elkaar. Een sfeerverslag vanuit het hart van Europa, congrescentrum The Egg in Brussel.

“De enige moeilijkheid die je vandaag kent is keuzestress”, zegt de Britse dagvoorzitter Peter Hopwood. “Een reeks van top class sprekers, zal je aan het eind van de dag geïnspireerd hebben.” En geïnspireerd waren de meeste techies, bankiers en experts na afloop wel.

>>> Bekijk hier alle winnaars van de European FinTech Awards 2017

Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de ‘Godfather of FinTech’ Chris Skinner, een ware FinTech-kenner avant la lettre die de European FinTech Awards 2017 in stijl opende. “Fintech is nu cool, maar is er al decennia”, zegt Skinner. “Hoe komt het dat we er tegenwoordig zo massaal over praten? Niemand doet blasé over digital, zelfs de banken niet. De digitale fundamenten die in de 20e eeuw zijn gelegd vormen de basis van het huidige FinTech-succes. Alles is tegenwoordig een platform en steeds meer mensen raken betrokken”, verklaart Skinner.


FinTech-goeroe Chris Skinner

Hoewel FinTech niet altijd meer als bedreiging gezien wordt, waarschuwt de FinTech-goeroe met name het gevestigde stelsel van financiële instellingen. “Banking zal niet zomaar verdwijnen door de opkomst van FinTech, zij hebben nu nog de licenties, maar dat zal niet voor eeuwig zo zijn.” Bankiers moeten zich volgens hem realiseren dat ze de marktplaats van het financiële verkeer beheren. Skinner: er moet daarbij vaker gedacht worden aan samenwerken. “Als er vijandigheid heerst, gaan de unicorns in FinTech zelf verbonden sluiten.” Intussen wordt er achter hem een slide vertoont met een aantal van deze unicorns: N25, Saxo Bank en TransferWise. Dan worden gevestigde bancaire instellingen van de troon gestoten, deze FinTechs ruiken al hun kans.”

“Er is veel veranderd”, zo vervolgt Skinner. “Tegenwoordig bouwen tieners met gemak banking applicaties. Ik blogte daar twintig jaar geleden al over: Banking as a Service (BaaS). Ik kan mijn eigen bank bouwen als ik wil.” Banken kunnen volgens Skinner de regie in eigen hand houden door te kijken naar competenter bestuur. “Hoe kan een bank nu digitaal zijn als vier op de tien bestuursleden er geen affiniteit mee hebben?”


De hele dag door waren er pitches van genomineerden in de negen categorieën

Evengoed zijn er voor FinTech voldoende voordelen om de krachten te bundelen, meent Skinner. “Duizend techbedrijven doen een ding geweldig, terwijl een bank duizend dingen matig doet. Waarom zouden deze partijen, oud en nieuw, niet met elkaar samenwerken?” Hij noemt expliciet de kapitaal- en mankracht van gevestigde banken, die jonge techbedrijven goed kunnen gebruiken.

>>> Bekijk hier alle foto's van de European FinTech Awards Conference & de Pre-conference een dag eerder 


Edle Everaert, senior exectuive van de eventpartner Accenture in België en Luxemburg, over Artificial Intelligence: “AI wordt gezien als de vierde revolutie, na de stoomrevolutie, de industriële revolutie en digitale revolutie. AI bestaat al de tweede helft van de vorige eeuw, maar was toen alleen toegankelijk voor de genieën. Dat is nu aan het veranderen. AI is het fundament van de toekomstige business.”

Bespaar tijd en koop een Porsche
Jürgen Ingels, oprichter van Clear2Pay en investeerder onder de vlag van SmartFin Capital gaf één gouden tip mee aan ondernemers die hun bedrijf willen opschalen: bespaar tijd. Keer op keer heeft hij in zijn eigen onderneming en bij zijn investeringen ervaren dat tijd het meest waardevolle goed is van de ondernemer. Gelukkig ziet hij heel veel manieren om tijd te winnen, waarvan hier vijf belangrijke. Een: Als je wil groeien in een nieuwe markt moet je altijd overnemen en nooit een nieuw kantoor starten. Daarmee voorkom je dat je tijd steekt in het leren kennen en opbouwen van een nieuwe markt, terwijl anderen dat allang weten. Twee: Als je gaat verkopen, doe dat (ook) altijd zelf. Zo leer je veel sneller wat je klanten willen en wat er beter kan en voorkom je dat je tijd besteedt aan de verkeerde zaken. Drie: Investeer in HR, zodat je zo snel mogelijk de juiste mensen voor jouw bedrijf hebt en geen tijd kwijt bent met het zoeken, leren kennen en inwerken van een ongeschikte werknemer. Vier: Maak een eind aan een vergadercultuur. Vergaderen kost heel veel tijd en geld en levert vaak weinig op. Hou het to-the-point. Vijf: Koop een Porsche (en zorg voor de juiste beloningen). Bij een bedrijf waar Ingels mee werkte kocht de CEO een Porsche en liet hij weten dat het bedrijf ervoor zou betalen. De CEO reed er doordeweeks mee en de salesmensen met de beste prestaties mochten er in het weekend mee rijden. “Als iemand één keer met zijn vriendin een weekendje in de Porsche had gereden, dan moest hij de volgende week weer hard werken om zijn vriendin het volgende weekend niet teleur te stellen.”


Jürgen Ingels, oprichter van Clear2Pay en investeerder onder de vlag van SmartFin Capital


In een boeiende debat tussen The Challengers vs Establishment. “In de komende vijf jaar zullen FinTech-bedrijven net zo bureaucratisch zijn als de banken van vandaag; dezelfde vergadercultuur, hetzelfde gebrek aan entrepeneurship en innovatie.” Zelfs een aantal FinTech’ers gaf toe waakzaam te zijn. Alex Weber (N26) luistert naar Megan Caywood (Starling Bank). 


De Belgische stuntman Cedric Dumont: De business laten groeien is niet een ‘walk in the park’. Je succes hangt af van de extra meters die je maakt.De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt reikte aan het einde van de dag tien awards uit. 

Lees ook:
European FinTech Awards 2017: and the winners are…

Gerelateerde artikelen