Geruzie over beleid en beursgang van Funda

Ondernemingskamer gaat knoop doorhakken over toekomst huizenwebsite.

De certificaathouders willen dat er een nieuwe investeerder instapt bij Funda, of dat de huizenwebsite naar de beurs gaat. Deze move zou ruimte moeten geven om het dienstenpaakket van Funda uit te breiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. 

De makelaarsvereniging ziet daar weinig in. Certificaathouders willen ook dat er een onderzoek komt naar vermeend wanbeleid bij makelaarsvereniging NVM, de grootaandeelhouder van Funda. Ook zou er een extra commissaris moeten worden benoemd met extra macht.

De certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, zijn verenigd in FundaBelang. NVM, dat een ruime meerderheid van de aandelen in Funda bezit, ruziet al tijden met FundaBelang. Daarbij is de strategie van Funda de inzet. 

Eerder werd de procedure bij de Ondernemingskamer nog aangehouden om de NVM de kans te geven intern over de toekomst van Funda te beslissen. Maar besluitvorming werd volgens FundaBelang steeds uitgesteld. De NVM liet in september nog weten "in het najaar" met nieuwe plannen voor de toekomst van Funda te komen.

In dezelfde maand werd bekend dat topman Quintin Schevernels van Funda aan het einde van 2021 vertrekt. Hij liet bij de zitting van de Ondernemingskamer weten dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt.

De uitspraak van de Ondernemingskamer komt over minimaal zes weken. Door de feestdagenperiode kan dat iets langer duren.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen