Gerrit Zalm had het naar zijn zin tijdens de roadshows

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:24
ABN AMRO staats sinds vanmorgen officieel weer aan de beurs genoteerd. Ongeveer 20% van de aandelen zijn geplaatst tegen een introductiekoers van 17,75 euro per aandeel. De voorbereidingen op de IPO zijn bestuursvoorzitter Gerrit Zalm goed bevallen. “Ik vond het leuk om te doen, het was voor mij als een schoolreisje.”
De M&A Community was aanwezig bij de listing ceremonie van ABN AMRO aan het Damrak. Het was een mooie plechtigheid, doch ingetogen.
 
De terugkeer van ABN AMRO op de Amsterdamse beurs werd vrijdagochtend positief ontvangen door beleggers. De in 2008 genationaliseerde bank opende op 18,18 euro per aandeel, enkele procenten hoger dan de uitgifteprijs. De opbrengst bedraagt ruim 3 miljard euro. De totale waarde van de bank komt uit op circa 16,7 miljard. “Het is sinds 2011 het grootste bedrijf dat in Europa naar de beurs is gegaan,” sprak Maurice van Tilburg, CEO van Euronext Amsterdam, tijdens de ceremonie. 
"We zijn terug op de beurs en dat is goed," zei CEO Gerrit Zalm zei daarna tijdens zijn toespraak. "Vrijwel op dezelfde dag zeven jaar geleden vroeg het ministerie van financiën mij om bestuurder van een bank te worden die eigenlijk nog niet bestond. Eerst volgde de splitsing en daarna de fusie van ABN en Fortis. Dat was een moeilijke klus.”
 
Maar, zo grapte Zalm, "zoals Johan Cruijff, Nederlands grootste filosoof, eens zei: ieder nadeel heeft zijn voordeel. En het voordeel was dat ik mijn eigen raad van bestuur mocht samenstellen. Deze is nog nu nog steeds volledig intact. Bijna dan, want Jan Rutten is in de tussentijd met pensioen gegaan. Ik ben in ieder geval zeer blij dat ik met dit bekwame team mag samenwerken.” 
 
De gongslag van Gerrit Zalm tijdens de opening van de beurs 
De road shows voorafgaand aan de IPO bevielen Zalm ook goed. “Men zegt wel eens dat die road shows zwaar zijn maar ik vond het eigenlijk wel leuk om naar die beleggers te gaan. Het voelde een beetje als een soort schoolreisje iedere keer als we op pad gingen. Jammer dat het voorbij is.” 
Aanwezig bij de ceremonie waren onder meer Chris van Schuppen van ABN AMRO die als ECM-bankier had meegewerkt aan de IPO, Nicholas Aperghis die met zijn boutique Aperghis  & Co het Ministerie van Financiën adviseerde en Derk Lemstra van Stibbe die de begeleidende zakenbanken juridisch bijstond. Alledrie de heren zijn dit jaar genomineerd voor de M&A Awards
 


De backhand van de bestuursvoorzitter in bewegend beeld

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaf aan tevreden te zijn over de beursgang van ABN AMRO. "Het proces is goed verlopen. Er is veel interesse van verschillende typen beleggers," liet hij vrijdagochtend voor aanvang van de ministerraad weten. "De prijs komt tot stand op basis van de interesse en de inschrijvingen van tevoren, waarbij we ook kijken naar de mix van beleggers. Het is ook belangrijk dat er voldoende geduldige beleggers bij zitten."

Dijsselbloem volgt de koers op de voet. "En we willen natuurlijk ook zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zien is zodat er geen teleurstelling is. Zoals u weet hebben we nog 80 procent van de aandelen te verkopen. Dus ik volg de koers met interesse."

 

Gerelateerde artikelen