Genomineerd Best Lawyer, Ton Schutte: openbare biedingen mooie kans voor private equity

M&A Community interviewt alle genomineerde M&A-advocaten van 2015. Hoe is dit jaar voor hen verlopen? En wat verwachten zij voor volgend jaar? In dit bulletin spreken wij met Ton Schutte. "Openbare biedingen zijn alweer een tijdje terug van weggeweest en het smaakt naar meer."
Wie: Ton Schutte,  partner corporate/M&A
Waar: De Brauw Blackstone Westbroek
Wat: Genomineerd Best M&A Lawyer 2015 
 
Schutte heeft het afgelopen jaar aan een aantal significante deals gewerkt. Zo noemt hij het advies aan Heineken bij de overname van de Sloveense brouwer Pivovarna Lasko, NXP met de verkoop van RF Power Business aan een Chinese private equity speler en TenCate bij het openbaar bod door Gilde Buy Out Partners. Ook vermeldt hij Altice bij de overname van Cablevision voor 17,7 miljard dollar en AkzoNobel bij de joint venture met ICL Iberia.  
Schutte heeft 2015 dan ook als bijzonder ervaren.”Ieder jaar waarin je de kans krijgt te assisteren in twee openbare biedingen (TenCate en Ballast Nedam) is een bijzonder jaar. Dit overname-instrument is alweer een tijdje terug van weggeweest en smaakt naar meer. Daar liggen ook nog kansen voor private equity buyers. Daarnaast zien we een toenemend vertrouwen van cliënten waar het gaat om deals buiten Nederland.”
Meer in het algemeen bestempelt hij 2015 als een prachtig M&A-jaar. “Er was veel reuring bij strategen en bij private equity. De beschikbaarheid van financiering speelt zeker een rol, maar nog belangrijker is het vertrouwen van marktpartijen in winstgroei. Er heerst op dit moment duidelijk een "can do mentality". Het aantal deals en de kwaliteit ervan is overigens ook een bewijs dat Nederland ook in 2015 als klein landje beschikt over prachtige corporates die mondiaal opereren, ook waar het gaat om hun M&A-strategie. Het is een voorrecht ze daar mee te kunnen helpen en daar mogen we als M&A-professionals best even bij stilstaan”, aldus Schutte. 
Hij verwacht dat "deze hausse van fusies en overnames zal aanhouden als de randvoorwaarden goed blijven. De strategen zullen blijven snijden en acquireren. En als we de snelle en goede fundraising van de Nederlandse buy-out funds als indicatie mogen nemen, zien we die straks ook allemaal terug bij de veilingen. Het marktsentiment moet goed blijven, wat nauw verband zal houden met het macro-economische en geopolitieke beeld. Dat is een risico waar we met zijn allen niet veel aan kunnen doen.”
 
Gerelateerde artikelen