Geldschieter gezocht voor failliet Aldel

De koper krijgt smelterij, gieterij en tien miljoen aan schulden.

De failliete aluminiumfabrikant Aldel moet voor kerst een nieuwe investeerder hebben gevonden, anders stopt het bedrijf in Delfzijl definitief. Curator Erik Eshuis denkt niet dat hij na die tijd alsnog een geïnteresseerde partij vindt voor het overnemen van de gieterij en smelterij en de zeker tien miljoen euro aan opgebouwde schulden.

Donderdag werd het derde faillissement van Aldel bekend. Volgens Eshuis is de gang van zaken nu dezelfde als bij de vorige bankroeten. De komende maanden wordt het bedrijf op een waakvlam gehouden, zodat alles weer binnen vijf dagen zou kunnen worden opgestart. Als de apparaten allemaal zouden worden uitgeschakeld en de ongeveer 25 overgebleven werknemers zouden verdwijnen, duurt het veel langer om weer te beginnen.

Het kleine aantal overgebleven medewerkers – zo'n 175 van de 200 werden eerder ontslagen – blijft in ieder geval de komende maanden in dienst voor als een nieuwe financier wordt gevonden. Als dat eind dit jaar nog niet zo is, worden ze ontslagen en krijgen ze nog wat geld mee van de belangrijke financier en grondstoffenhandelaar Glencore.

Met ook met de langlopende financiering vanuit Glencore erbij bedragen de schulden ongeveer 40 miljoen euro, anders tien miljoen. Volgens Eshuis kan de gieterij van Aldel door de gedaalde gasprijs nu alweer winstgevend zijn, aan het laten draaien van de smelterij is meer risico verbonden. Die ligt al een jaar stil door hogere elektriciteitskosten, maar deze kan uiteindelijk ook meer opleveren. De winstgevendheid hangt af van de manier waarop de smelterij wordt ingericht, zegt Eshuis.
 

Gerelateerde artikelen