Geen Finance en geen Tech, Fintech is een volwaardige sector en dat vergt eigen talent en beloningsbeleid
Door: Michiel Klompen
Fintech, het begon als hype voor de bedrijvigheid van startups die op het snijvlak van tech en finance innovatieve producten en diensten op de markt brachten. Intussen telt Nederland ruim 400 Fintech bedrijven en dit aantal blijft sterk groeien. Met alle succesvolle start-ups zoals Adyen, en Bux trekt de sector veelal jong en internationaal talent aan. Dit maakt het een sector waarvoor een eigen beleid op beloning en talent management vereist is. Reden genoeg om een pulse survey op te zetten om de ins en outs van deze groeiende sector onder de loep te nemen.
HR vormt een grote uitdaging bij fintechs
Wanneer we inzoomen zien wij dat de dynamiek die de Fintech kenmerkt bepaalde type hoogopgeleide mensen aantrekt. Deze mensen kijken veelal anders naar hun loopbaan dan hun collega’s in de traditionele finance en tech sector. Daarmee hebben ze ook behoefte aan een ander soort waardering vanuit hun werkgever.
Talent vinden en behouden is dan ook een lastige opgave voor veel fintech organisaties. Ze moeten concurreren met twee sectoren die al bestaansrecht hebben opgebouwd en waar HR al meer structuur heeft gecreëerd. Er zijn weinig ervaren HR mensen bij fintechs, en de afdelingen moeten het vaak met kleine budgetten doen.
“Fintech startups richten zich in de eerste jaren met name op de groei van het bedrijf, denk bijvoorbeeld aan rollen gericht op sales of productontwikkeling, en in mindere mate gericht op HR. Vanaf een bepaald moment wordt het aantrekken en behouden van toptalent middels een gedegen HR-beleid een groter onderdeel van de bedrijfsstrategie.” Aldus Job van de Sande, FinTech expert bij Willis Towers Watson.
Beloningen fintech sector niet onderscheidend van concurrentie high tech en finance
Dit pulse survey toont ook een uitgebreider inzicht naar de startsalarissen binnen deze drie sectoren. Fintech bedrijven zijn met name op zoek naar HBO en WO afgestudeerden binnen IT, data analyse en/of marketing. Met een startsalaris van zo’n 40.000 euro positioneren de fintech bedrijven zich tussen de salarissen van enerzijds high tech bedrijven en anderzijds bedrijven binnen de financiële sector. Procentueel gezien liggen de fintech startsalarissen ongeveer 10% hoger dan high tech bedrijven en 5% lager dan de startsalarissen in de financiële sector, wat over het algemeen een van de best betaalde sectoren is.
Wereldwijd onderzoek naar beloningen in de fintech
De uitkomsten van dit pulse survey in Nederland hebben ertoe geleid dat er in maart 2018 een eerste wereldwijde volwaardige studie zal worden gelanceerd van de beloningen in de fintech sector. Hiervoor zullen bedrijven en respondenten in meer dan 25 landen worden bevraagd. De uitkomsten verwachten wij in oktober 2018 te kunnen publiceren.