Geen business as usual meer voor private equity-sector 

Private equity-fondsen hebben over 2018 opnieuw een sterke waardestijging van hun investeringsportefeuilles gerealiseerd. Dit blijkt uit de tiende editie van het jaarlijkse Global Private Equity Report van adviesbureau Bain & Company. Doordat PE-fondsen zich op steeds grootschaliger fusies en overnames richten, moeten ze hun werkwijze aanpassen.

Hevige concurrentie en stijgende aankoopprijzen bleven het aantal deals in 2018 drukken. De teller bleef wereldwijd steken op 2.936 buy-outtransacties (-13%), terwijl de totale waarde van deze deals met 10% steeg naar USD 582 miljard (inclusief vervolgtransacties). Mede hierdoor gaat 2014-2018 de boeken in als de sterkste 5-jaars periode in de historie van de sector. Veel van die ontwikkeling was te danken aan een stijging van het aantal ondernemingen dat beurs gehaald worden (zgn. public-to-private (P2P) transacties). De waarde van deze beursexits bereikte in 2018 het hoogste niveau sinds de vorige P2P-hausse in 2006-2007. 

PE-fondsen richten zich in groeiende mate op grootschalige fusies en overnames om een van de meest hardnekkige problemen van de sector op te lossen: een recordbedrag aan investeringskapitaal tegenover onvoldoende kandidaten.

“De trend naar steeds grotere transacties, inclusief grote beursexits, vraagt van de meeste PE-firma’s een duidelijk andere werkwijze,” Hugh MacArthur, Global Head van de Private Equity Practice bij Bain & Company. “Als draaiboek voor een overname van USD 20 miljard kunnen zij niet eenvoudigweg een ‘opgeschaald’ waardecreatiedraaiboek voor een overname van USD 2 miljard gebruiken. Al met al moeten PE-firma’s hun investeringsbeleid en expertise aan deze ontwikkelingen aanpassen. Als zij grotere deals succesvol willen aanpakken, moeten de due diligence en de resources voor na de afronding van de transactie ook aanpassen naar de schaalgrootte van de investering.”

Gerelateerde artikelen