‘Geef AFM meer te zeggen bij overnames’

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) moet meer macht krijgen om overnames in goede banen te leiden. Nu stelt ze zich passief op, heeft ze te weinig bevoegdheden en is haar rol te beperkt. Dat zegt Jacques Schraven, voormalig voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, in een interview dat zaterdag in Het Financieele Dagblad verschijnt.

De AFM kan richtlijnen uitvaardigen waarin potentiële kopers worden gedwongen eerst met de commissarissen en het bestuur te onderhandelen en aan te geven wat de intenties van de overname zijn, voordat zij een openbaar bod uitbrengen, stelt Schraven. De AFM moet bovendien toezien op dat proces.

Een ruimer mandaat van de AFM heeft volgens hem een preventieve werking: het voorkomt onrust en onzekerheid op de beurs over het doelwit van de overname. ,,Geef de AFM meer tanden'', zegt Schraven.

Hij haakt in op de discussie over bescherming van Nederlandse beursfondsen, naar aanleiding van de pogingen van het Amerikaanse PPG om AkzoNobel over te nemen. De AFM zegt in de krant die discussie met interesse te volgen, maar af te wachten of er iets verandert in de wetgeving.

Bron: ANP / AFN

Lees ook:
Grote beursbedrijven willen time-out bij vijandig overnamebod
'Veel beleggers tegen buitenlandse overnames'
Huidige beschermingsconstructies volstaan, vindt KPN-topman Blok

 

Gerelateerde artikelen