Gamebedrijf Nintendo verleidt Saoedisch staatsfonds

PIF heeft ook al belangen in twee andere gamebedrijven.

Het investeringsfonds van het olierijke Saudi-Arabië heeft zijn belangen in de wereld van de videogames verder uitgebreid. Het staatsfonds PIF, dat met een omvang van 500 miljard dollar (zo'n 476 miljard euro) tot de grootste ter wereld behoort, meldde een belang van vijf procent in de Japanse maker van videogames en spelcomputers Nintendo.

Uit documenten van het Japanse ministerie van Financiën blijkt dat de aankoop van het staatsfonds is gedaan vanwege investeringsdoeleinden. Met het belang van vijf procent is PIF, dat wordt gecontroleerd door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de op vier na grootste aandeelhouder van Nintendo.

Nintendo kwam vorige week met matige kwartaalcijfers. De maker van Super Mario denkt dit jaar een stuk minder Switch-consoles te verkopen dan vorig jaar. Het bedrijf kon afgelopen jaar ook al minder spelcomputers maken vanwege het aanhoudende chiptekort.

Sinds de aankondiging van de overname van game-ontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft, het concern achter spelcomputer Xbox, is de overnamespeculatie in de gamesector toegenomen. Om niet achter te blijven bij zijn Amerikaanse concurrent heeft het Japanse Sony, de maker van PlayStation, Bungie overgenomen, de studio achter het populaire schietspel Destiny 2.

Naast het belang in Nintendo heeft het Saudische staatsfonds ook belangen van meer dan vijf procent in twee andere Japanse gamebedrijven, namelijk Capcom, bekend van games als Street Fighter en Resident Evil, en Nexon, een aanbieder van internetspelletjes.
 

Gerelateerde artikelen