Fusie van Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis is officieel rond

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft toestemming aan de fusie tussen het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn.

De publieke toezichthouder oordeelt dat er door de fusie nauwelijks iets verandert in het aanbod van patiënten en zorgverzekeraars en dat er daarom niets in de weg staat voor de fusie.

Weinig patiënten zien de twee ziekenhuizen als alternatief van elkaar, zo blijkt uit onderzoek van de ACM. Als patiënten niet voor naar het ziekenhuis in de eigen regio kiezen, gaan ze eerder voor een ziekenhuis in Alkmaar, Amsterdam of Den Helder om daar behandeld te worden. Daardoor worden beide gasthuizen niet als elkaars concurrenten gezien.

Overwegend positief
De zorgverzekeraars en de cliëntenraden van beide ziekenhuizen zijn overwegend positief over deze fusie. De cliëntenraden geven aan dat de bundeling noodzakelijk lijkt voor het behoud van de ziekenhuiszorg in de regio. Zorgverzekeraars concluderen dat er niet zoveel verandert in de mogelijkheden om te onderhandelen met de ziekenhuizen. De patiënten kiezen immers niet tussen een van deze twee ziekenhuizen, maar gaan naar een ander hospitaal.

 

 

Gerelateerde artikelen