Fusie Ahold en Delhaize op de tocht?

De deal werd op 23 juli 2016 officieel aangekondigd in diverse media waaronder MenA.nl. Maar er bestaat een mogelijkheid dat het huwelijk al vroeg strandt. Struikelen Ahold en Delhaize over een belangrijke voorwaarde om gefuseerd te mogen blijven?

De Morgen meldt op maandagochtend dat de bundeling op de tocht staat. Reden is dat er nog geen koper is gevonden voor acht winkels van Albert Heijn in België, onderdeel van koper Ahold. De verkoop van deze supermarkten is een vereiste voor Ahold en Delhaize om te mogen samensmelten. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) wil zo een almachtige positie in het Belgische supermarktlandschap afwenden.

Volgens een aantal Belgische media zit er al maanden geen schot in de verkoopplannen. Belgische winkelconcurrenten van Delhaize, Carrefour en Colruyt, zeggen geen interesse te hebben in de supermarkten vanwege het bezit van voldoende supermarkten. Ook Aldi en Lidl zien geen heil in de locaties die niet in hun strategische gebied passen. 

Scenario's
Een aantal scenario's kunnen zich nu voordoen. De BMA kan er voor kiezen om de fusie op 'on hold' te zetten tot het moment dat de verkoop is afgerond. Sluiting van de acht winkels behoort theoretisch ook tot de mogelijkheden, hoewel Ahold dan wel een ontslagregeling moet treffen met de in totaal 370 medewerkers. Een ander scenario is dat Ahold Delhaize de winkels mag behouden aangezien de concurrentie er geen belangstelling voor heeft.

Een tegengeluid laat horen dat Ahold op koers ligt en er goed wordt samengewerkt met de BMA. Volgens een ingewijde opereren beide partijen binnen de afgesproken tijdsafspraken. 

Gerelateerde artikelen