Furgo hekelt aanval van Boskalis op beschermingswal

Boskalis wil tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april stemmen over de beschermingsconstructie van Fugro. Bereidt de baggeraar zich voor op een vijandige overname?

Het lijkt er op dat het ene Nederlandse beursgenoteede bedrijf het andere wil overnemen.

Baggeraar Boskalis heeft dit jaar zijn belang in Fugro uitgebreid naar twintig procent en valt nu de beschermingsconstructie van het bedrijf aan. De beschermingsconstructie is volgens de aandeelhouder niet meer van deze tijd. Via Stichting Continuïteit Fugro kan Fugro zich beschermen tegen eventuele overnames. Boskalis eist in een dagvaarding echter dat aandeelhouders over deze beschermingswal gaan stemmen.

Fugro laat in een persbericht weten best te willen praten over de bestaande beschermingsconstructie, maar die niet in stemming te willen brengen. Ook zegt de bodemonderzoeker "teleurgesteld" te zijn in de actie van Boskalis. De twee bedrijven treffen elkaar komende dinsdag voor de rechter. 

Agressief
Analist Edwin de Jong van SNS Securities schrijft over een "een duidelijke agressieve opstelling van Boskalis", aldus financieel persbureau ABM Financial News. Boskalis lijkt volgens de analist op weg naar een overname van Fugro op de korte of middellange termijn. 

De Jong ziet buiten de Subsea-activiteiten van Fugro slechts beperkte synergie tussen de bodemonderzoeker en Boskalis. Daarom rekende de analist aanvankelijk slechts op een overname van Subsea, "maar dat is duidelijk niet langer het geval", aldus De Jong.

Zelf meent Boskalis geen intenties te hebben voor een overname. "Dit is geen stap richting een bod", zegt woordvoerder Martijn Schuttevaer tegen het Financieele Dagblad. "Als belanghebbende willen we de corporate governance structuur bij Fugro ter discussie stellen. Dat vinden we bij al onze deelnemingen belangrijk." Eerder deze maand verklaarde Fugro-CEO Paul van Riel in de zakenkrant dat het belang van Boskalis in Fugro niet moet worden gezien als opmaat tot een bod. 

 

Gerelateerde artikelen