Fundraising met WOO Sports

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:16
Na een dag kitesurfen met twee vrienden bedenk je dat je graag de sprongen en trucs terug zou willen zien en deze met elkaar zou willen vergelijken. Je komt er achter dat een dergelijk product nog niet bestaat, dus wat doe je? Je zegt je baan op en gaat met startkapitaal van familie en vrienden aan de slag. Het tweede artikel over fundraising voor startups gaat over een typische Amerikaanse startup: WOO Sports, Inc. uit Boston.
Door Quinten Hoogeboom en Frank de Lange
WOO Sports
WOO Sports heeft een bewegingssensor ontwikkeld om trucs en sprongen tijdens bijvoorbeeld het kiteboarden op te nemen. De sensor plak je op je kiteboard en via een simpele druk op de knop activeer je de opnamestand van de WOO. Nadat je uit het water komt, worden de data automatisch verstuurd naar de app op je telefoon en kan je jouw airtime delen via leaderboards. Binnen je eigen community kan je elkaar uitdagen en jezelf eindelijk meten met de beste kiters ter wereld. Ook sponsors kunnen gebruik maken van deze functies, bijvoorbeeld door challenges uit te zetten op bepaalde kitespots of in hun zoektocht naar nieuw talent. 

De WOO zal aan consumenten worden verkocht, maar het grootste deel van de omzet zal worden gehaald uit de contracten en samenwerkingen met grote sportmerken. De startup heeft reeds partnerships met Best Kiteboarding en Red Bull: de data die de WOO meet kunnen erg interessant zijn voor de productontwikkeling van deze merken. 
Team
WOO Sports is opgezet door de drie kite vrienden Leo Koenig, Ytzen Zeilstra en Johnny Hujol. Leo Koenig, geboren entrepeneur en de CEO van de startup, komt uit Duitsland en was werkzaam als engineer, nadat hij in 2007 naar Boston kwam voor een stage. Uit Nederland komt Ytzen Zeilstra, voormalig CFO van een investment firm en de COO van het bedrijf. Ytzen is in de stad terecht gekomen, omdat zijn vrouw in Boston een baan kreeg aangeboden. Aangezien je in Boston kan kiten ging Ytzen graag zijn vrouw achterna. De CTO, Johnny Hujol, komt uit Frankrijk en heeft 15 jaar ervaring in complexe software engineering.
“Na een dag kitesurfen ontstond het idee een apparaat te ontwikkelen dat je activiteiten registreert en de informatie vervolgens digitaal beschikbaar maakt en visualiseert. Een vergelijkbaar product bestond nog niet, dus wij stopten vrijwel direct met onze baan om aan de slag te gaan.” – Ytzen Zeilstra, COO
Funding WOO Sports
Net als de meeste startups hadden de oprichters zelf niet genoeg kapitaal om WOO Sports van de grond te krijgen. Een eerste route om kapitaal op te halen is dan vaak via familie en vrienden, zo ook in het geval van WOO. In de ‘Friends & Family round’ wist WOO Sports rond de $350.000 op te halen in ruil voor ongeveer 20% van de aandelen. Nadat de drie ondernemers het eerste kapitaal hadden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het apparaat, het aannemen van een systeem engineer en het verder brengen van de onderneming met een flink aantal stappen, werd er aanvullend geld opgehaald in een tweede ronde. De oprichters kiezen ervoor gebruik te maken van convertible notes.
Wat is een convertible note ook al weer precies?
In het voorgaande artikel werd uitgebreid toegelicht wat een convertible note precies is, hoe deze werkt en wat de implicaties zijn van het gebruik. Convertible notes zijn een vorm van schuld die onder andere wordt gebruikt in de opstartfase van een bedrijf, in seed rounds, nog voordat de eerste grote financieringsronde plaatsvindt.
“Het is ontzettend lastig om de juiste waardering op je bedrijf te zetten als je nog geen omzet of klanten hebt maar wel een heldere visie. Als ondernemer wil je zo veel mogelijk tijd besteden aan productontwikkeling en business development en niet aan het onderhandelen met allemaal verschillende investeerders over je waardering. Na de lange onderhandelingen over de waardering in de ‘Friends & Family round’ hebben we nu bewust gekozen voor de snelheid van converteerbare schuld.” – Ytzen Zeilstra, COO
Succes in twee converteerbare schuld rondes
In de zomer werd al voor de eerste keer succesvol converteerbare schuld opgehaald. De teller kwam op $450.000 te staan, waarvan $100.000 opgehaald werd via de deelname van WOO aan Techstars, een accelerator programma in de VS. Techstars had voor de ondernemers ook een belangrijke rol in het bepalen van de cap op $3 mln aandelenwaarde bij conversie. In oktober werd wederom via converteerbare schuld $1 mln opgehaald, ditmaal met de cap op $4 mln. De cap is dus in korte periode met $1 mln verhoogd. De converteerbare schuld heeft overigens naast een cap ook een korting indien blijkt dat de ‘series A round’ een waardering heeft lager dan de cap. De korting bij WOO bedraagt 15%. 


“Never expected that I could jump a 2 floor house! Sick!” – Test user

“Als oprichter van een bedrijf moet je niet bang zijn om te verwateren. Gebruik een cap en discount die redelijk zijn voor investeerders, zodat dat dit geen deal breaker is. Time to market is namelijk veel belangrijker dan of je over 3 jaar 15% of 30% in je onderneming bezit.” – Ytzen Zeilstra, COO
Interessant om te zien vanuit Nederlands oogpunt is het feit dat het formulier voor de investeerder uit ‘slechts’ 6 pagina’s bestaat. Feitelijk hoef je alleen je naam en het bedrag in te vullen en te tekenen onder de streep. De sheets zijn volledig gestandaardiseerd en moeten zorgen voor snel handelen en vooral niet onderhandelen. That’s the American Way. 
WOO gaat het nieuwe geld gebruiken voor marketing, de lancering, de uitbreiding van het team en software ontwikkeling.
“De kiteboard versie zal als eerste klaar zijn en wordt geleverd vanaf begin november. Vervolgens starten we in januari met een pilot voor sneeuwsporten en in het voorjaar is de lancering voor wakeboarden.” – Ytzen Zeilstra, COO 
Advies over financiering
Europese investeerders waren volgens WOO over het algemeen minder bekend met converteerbare schuld als startup financiering, maar na enige uitleg zeker niet minder enthousiast over het gebruik en de werking van deze notes. 
De casus van WOO Sports is een toelichting op het gebruik van converteerbare schuld in de financiering voor early-stage startups. Uiteraard verkoop jij als ondernemer zelf je bedrijf tijdens het ophalen van financiering, maar Vondel Finance kan assisteren in de voorbereiding en het proces. 
Wij vinden converteerbare schuld een interessante variant van financiering voor startups. Ondernemers kunnen zich in deze cruciale fase beter focussen op hun bedrijf in plaats van het onderhandelen met investeerders. Voor investeerders is het een interessant instrument indien zij een gespreide portfolio van veel (kleine) investeringen in startups nastreven. Deze aanpak van investeerders is op dit moment nog gebruikelijker in de VS dan in Europa.
Het laatste artikel in de serie van drie over fundraising voor startups schrijven wij als de follow-on ‘series A round’ van WOO Sports, Inc. plaatsvindt, naar verwachting in 2015.
Interesse in advies omtrent fundraising of wil je meer weten over de werking van converteerbare schuld? Neem contact op met Vondel Finance i.c. qhoogeboom@vondel-finance.com.  
Gerelateerde artikelen