Frisdrankfusie Refresco: ABN AMRO, Allen & Overy en Clifford Chance adviseren

De Rotterdamse drankenfabrikant Refresco gaat samen met zijn Britse branchegenoot Gerber Emig. Hans Roelofs en Andrew Bile, CEO's van Refresco en Gerber Emig, noemen de deal in een reactie "voor alle partijen het beste". ABN AMRO en Allen & Overy adviseren Refresco. Hugo Peek, Head of CFCM ABN AMRO: "Er ontstaan pan-Europese marktleiders."
ABN AMRO en Allen & Overy adviseren in de fusie tussen beide frisdrank- en sapfabrikanten Refresco. Rothschild | Rabobank adviseert Gerber Emig. Het team van ABN AMRO bestaat uit Hugo Peek, Dennis van Zijl, Aldrik Vervat, Lars Damen en Nadine Weber. Voor Allen &Overy hebben Karine Kodde en  Justin Steer de lead. 
Hugo Peek, namens ABN AMRO adviseur voor Refresco: “Dit is een hele belangrijke stap, niet alleen voor Refresco zelf maar ook voor de drankenindustrie in zijn geheel. Je ziet dat er op het moment pan-Europese marktleiders ontstaan; Britvic en AG Barr kondigden eerder al aan samen te willen. De drankenindustrie maakt een hele interessante ontwikkeling door en we zijn er trots op ons dat we daar ons steentje aan hebben kunnen bijdragen.”
Clifford Chance adviseerde de  meerderheidsaandeelhouders van Refresco: Stodir, Kaupthing en EAB, bij de fusie. Het dealteam van Clifford Chance bestond uit Gregory Crookes, Herke van Hulst, Gerrit Jan Kleute. Gregory Crookes: Het betreft een fusie tussen twee partijen, maar gezien de aandeelhouders compositie – een IJslands consortium en minderheidsaandeelhouders 3i, Tamoa en Management –  resulteerde dat tot een meerpartijen aandeelhouders overeenkomst. Daardoor was er dynamiek en complexiteit ten aanzien van de afspraken in de aandeelhouders overeenkomst. Wij treden sinds 2006 op voor het IJslandse consortium, bestaande uit Stodir, Kaupthing en EAB 1. Eerder stonden we hen bij in de acquisitie van Refresco in 2006 en toen 3i is ingestapt in 2010.”
De transactie, waarmee de grootste Europese producent van frisdranken en vruchtensappen ontstaat, moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders. In een gecombineerde persconferentie vertelde Hans Roelofs, huidig CEO van Refresco, dat hij CEO van de nieuwe groep Refresco Gerber blijft en ook Aart Duijzer zal CFO blijven. Andrew Biles en Keith Brown, CEO en CFO van Gerber Emig, zullen plaatsnemen in het managementteam van de nieuwe combinatie. “De integratie tot één structuur zal nog even duren; tot die tijd zullen beide bedrijven zelfstandig blijven. Aandeelhouders van Refresco krijgen een aandeel van 70%, die van Gerber Emig 30%. De klanten zullen gaan profiteren van dit samengaan; er ontstaat een hele mooie combinatie. Voor alle partijen pakt deze fusie goed uit.” 
Andrew Biles, Gerber Emig: “Wij zijn een familiebedrijf waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1919 en zijn erg blij met de kansen die deze fusie biedt. Door onze krachten te bundelen, maken we een wereldspeler van formaat. Nu komt nog de helft van onze omzet uit Groot Britannië,. We zien veel kansen over de hele wereld en met één bedrijf kunnen we onze best practices bundelen, zaken als transport en logistiek samen aanpakken. Dat gaat de klant op termijn ook zeker merken.”
Refresco is op dit moment voor 20% eigendom van investeerder 3i, voor 62% eigendom van een IJslands consortium en voor 18% eigendom van het management van Refresco. 
Gerelateerde artikelen