Fransen kopen erop los in Engelse uitverkoop

Bedrijven weinig waard door zwak pond, laag vertrouwen en hoge inflatie.

Franse kopers hebben woensdag een hele reeks Britse bedrijven gekocht. Zo kocht Suez zijn Britse afvalverwerkingsbedrijf terug voor ongeveer 2,3 miljard pond. Scheider Electronics bracht een bod uit op softwarebedrijf Aveva van 9,5 miljard pond.

De Franse kooplust in Engeland is al langer gaande. Twee maanden geleden werd het Engelse OneWeb, een bedrijf voor satellietcommunicatie, overgenomen door de Franse satellietgroep Eutelsat. OneWeb was door de regering gered van een faillissement, maar had moeite om kapitaal aan te trekken en een levensvatbaar te worden.

Britse bedrijven staan min of meer in de uitverkoop door een hoge inflatie, een laag investeringsvertrouwen en een zwakkere munt. Dat maakt het voor Europese kopers aantrekkelijk om zich op de ploeterende Britse bedrijven te storen, schrijft de Financial Times.

Sinds de Brexit zijn de waarderingen van Britse bedrijven erg laag, dus er zijn veel beursgenoteerde bedrijven in Londen die financieel een koopje zijn. Zo zijn de aandelen van Aveva in een jaar tijd gedaald met 23 procent. Volgens een kleine aandeelhouder moet hij het bod met “met opeengeklemde tanden accepteren”.

Topmensen uit het Engelse bedrijfsleven waarschuwen al langer dat bedrijven steeds kwetsbaarder worden nu het pond naar het laagste niveau sinds 1985 is gekelderd. Tegelijkertijd kampen ze met stijgende kosten en dalende consumentenbestedingen.
 

Gerelateerde artikelen