Franse topdeal van bijna 20 miljard geklapt

Supermarkt Carrefour heeft geen trek in samengaan concurrent.

De Franse retailers Carrefour en Auchan hebben de verkennende gesprekken over een samenwerking beëindigd. Een potentiële aandelendeal tussen beide supermarktconcerns was te complex wat betreft waardering en structuur.

Dat er enkele maanden gesprekken liepen tussen beide Franse supermarktketens, was al even bekend. Nieuw is echter dat het initiatief blijkbaar uitging van Auchan. Tot nu toe werd steeds aangenomen dat Carrefour de koper was.

De besprekingen tussen Carrefour en Auchan startten dit voorjaar. Verschillende scenario's voor een deal zijn bestudeerd, aldus bronnen die dichtbij de deal zaten, variërend van aandelenverbintenissen tot activaswaps en technologische partnerschappen.

Volgens bronnen bood Auchan 19,4 miljard dollar, waarbij zeventig procent in cash en de rest in aandelen van de nieuwe organisatie. Maar Carrefour wilde de onderhandelingen niet voortzetten. De familie Mulliez, eigenaar van Auchan, zegt geen vijandig bod te willen doen.

Carrefour was begin dit jaar ook prooi, maar de overnamepoging van het Canadese Couche-Tard strandde op onwil door de Franse regering.

Gerelateerde artikelen