Frankrijk en Nederland praten over herkapitalisatie AF-KLM

De Franse en Nederlandse overheid zijn in gesprek over een herkapitalisatie van Air France-KLM.

Dat zei de Franse onderminister van Transport Jean-Baptiste Djebbari tegen CNews. Frankrijk zou daarbij een betere integratie van het bedrijf nastreven, waarmee vermoedelijk wordt gedoeld op minder autonomie voor KLM. Nu hebben Air France en KLM elk nog een verregaande autonome positie.

Volgens de Fransman is de kwestie die nu op tafel ligt vooral hoe Air France-KLM de situatie na de crisis doorkomt. Volgens Djebbari heeft KLM er geen belang bij dat het van Air France wordt losgekoppeld aangezien de Nederlandse maatschappij de afgelopen jaren volop heeft geprofiteerd van de combinatie.

Frankrijk en Nederland zijn de grootste aandeelhouders van de Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming. Volgens Djebbari moeten de landen het eens kunnen worden over de strategie. Frankrijk is het wat betreft de verdere integratie eens met topman Ben Smith van de luchtvaartcombinatie.

Air France en KLM kregen van Frankrijk en Nederland al ruim 10 miljard aan staatssteun in de vorm van leningen en garantstellingen om de coronacrisis door te komen. Desondanks lijdt het luchtvaartconcern veel verlies en dus is er binnen enkele maanden meer geld nodig. Frankrijk heeft herhaaldelijk laten weten Air France hoe dan ook niet failliet te laten gaan.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen