Frank Verbeek (Drake Star Partners Amsterdam): ‘Shell verbreedt aanbod met overname NewMotion’

Shell neemt het Amsterdamse NewMotion over, een aanbieder van laadinfrastructuur en diensten daaromheen voor elektrische auto's.

Voor NewMotion betekent de overname dat het bedrijf zijn positie als Europees marktleider kan uitbouwen. Voor Shell is het een volgende strategische stap om de activiteiten op het gebied van New Energies en daarbinnen elektrische mobiliteit snel op te schalen, zegt Frank Verbeek, Managing Partner van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners, de corporate finance adviseur dat de verkopende aandeelhouders heeft geadviseerd.

Grootste provider van charging services
Het Nederlandse NewMotion is de afgelopen jaren uitgegroeid tot grootste provider van charging services voor elektrische auto’s in Europa. Het bedrijf is in 2009 opgericht door Friedwart Barfod van Tendris en wist aandeelhouders als Alliander en Stichting Doen aan zich te binden. De onderneming is vooral de laatste jaren snel gegroeid, van 10.000 laadpalen in 2014 tot meer dan 30.000 laadpunten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in 2017, vooral bij woningen,, kantoren en parkeerplaatsen. Zo'n 100.000 klanten hebben bij NewMotion een pas om hun auto te kunnen opladen. NewMotion is een full service provider, dat wil zeggen: het bedrijf plaatst niet alleen laadpalen voor elektrische auto's, maar biedt ook dienstverlening daaromheen aan. Zo geeft het ook laadpassen uit en verwerkt het de administraties van laadtransacties voor e-rijders. 

Om sneller verder te groeien, was besloten dat NewMotion op zoek zou gaan naar de juiste strategische partner. Het bedrijf heeft dit voorjaar vier corporate finance-kantoren benaderd of ze de verkoop wilde begeleiden. Uiteindelijk kwam Drake Star Partners als winnaar van deze competitie uit de bus, zegt Frank Verbeek, Managing Partner van Drake Star Partners Amsterdam. 

Waarom de keuze op zijn corporate finance adviesbureau viel? "Wij wisten blijkbaar beter hoe we NewMotion moesten profileren en positioneren. De markt voor elektrische auto’s en alle diensten daar omheen heeft een enorm groeipotentieel. Denk alleen maar aan alle extra groeimogelijkheden dankzij de gunstige wet- en regelgeving in landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland. NewMotion is in onze ogen een van de weinige partijen op de markt die goed gepositioneerd is om van de kansen optimaal te profiteren. Sowieso is het een van de weinige bedrijven op deze markt, hoewel de transitie naar elektrisch rijden in volle gang is. Maar bovendien heeft het een hoge klanttevredenheid en NPS (Net Promotor Score), vooral dankzij de goede dienstverlening die het bedrijf biedt. Dankzij de overname door Shell kan NewMotion snel verder groeien, met name buiten Nederland." 

Snellaadpunten van Shell 
Voor Shell past de overname binnen de strategie. Het bedrijf heeft al enige stappen ondernomen om (samen met Alliander-dochterbedrijf Allego) op eigen tankstations snellaadpunten te installeren. "Met de overname van NewMotion kan het, naast laadpunten langs de snelwegen, ook laadpunten thuis en op werk aanbieden", zegt Verbeek. De overname is dus vooral een verbreding van het aanbod: wie zijn auto wil opladen kan dat via Shell thuis, op het werk of onderweg. 

NewMotion gaat onder de huidige directie en naam verder; er komt dus geen integratie van de Shell laadstations en de laadpunten van NewMotion.

De prijs die Shell betaalt voor New Motion is niet nader bekend gemaakt. 

Gerelateerde artikelen