Fortino Capital sluit tweede private equity fonds af

De B2B-software-investeerder sluit haar grootste fonds tot nu toe op 377 miljoen euro.

Fortino Capital, een Europese investeringsmaatschappij die zich richt op sterk groeiende B2B-softwareoplossingen, kondigt de finale closing aan van haar vierde investeringsfonds. Fortino Capital PE II is een fonds van 377 miljoen euro dat zich richt op ambitieuze B2B software-bedrijven in heel Europa.

Tot nu toe heeft Fortino Capital over vier fondsen in totaal meer dan 800 miljoen euro opgehaald. Het sloot haar eerste VC fonds in 2016 met 80 miljoen, gevolgd door PE I met 242 miljoen in 2017 en VC II met 105 miljoen in 2021. Het investeringsbedrijf heeft de afgelopen tien jaar geïnvesteerd in 53 bedrijven en heeft 22 exits gerealiseerd.

Fortino Capital’s nieuwe PE II fonds heeft vier investeringen gedaan in software bedrijven waaronder Van Roey (BE), Speak Up (NL), Symbio (DE) en Addactis (FR/BE), en heeft al één vroegtijdige exit gerealiseerd. Symbio is onlangs overgenomen door het Duitse softwarebedrijf Celonis. Dit fonds is op zoek naar lange termijn partnerships met gepassioneerde ondernemers die de ambitie hebben om hun bedrijf sneller te schalen. Binnen dit fonds zal Fortino Capital in de meeste gevallen minimaal tien miljoen euro investeren in gevestigde bedrijven en scale-ups met de volgende kenmerken: B2B SaaS- en PaaS-applicaties met een minimale omzet van vijf miljoen, die winstgevend zijn en met een Europese hoofdzetel.

De SaaS-markt is erg dynamisch en biedt veel mogelijkheden. Er spelen meerdere veranderings- en innovatiefactoren. Als specialisten in dit domein is de investeringsmaatschappij goed uitgerust om de waarderingen te beoordelen en operationele ondersteuning te bieden om de groei van deze bedrijven te versnellen.

Fortino Capital wil een positieve bijdrage leveren door gebruik te maken van haar internationale netwerk, C-level en ondernemerservaring en door best practices te delen met haar portefeuillebedrijven. Fortino Capital heeft ook een eigen talent-acquisition team waarmee het haar portefeuille helpt om sneller het juiste talent aan te trekken.

Duco Sickinghe, uitvoerend voorzitter van Fortino Capital: “We zijn verheugd om ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan aan te kondigen dat we ons tweede PE-fonds succesvol hebben afgesloten. We zijn dankbaar voor het vertrouwen en de steun van zoveel trouwe investeerders die opnieuw met Fortino in zee gegaan zijn en we heten onze nieuwe Belgische, Nederlandse en Duitse investeerders van harte welkom.”

Renaat Berckmoes, CEO van Fortino Capital: “Dit fonds zal ons toelaten om meer oprichters en managementteams te begeleiden in hun zoektocht naar groei en de uitbouw van betere bedrijven. Ons doel is om te investeren in ten minste vijftien B2B-softwareplatvormen over heel Europa. We hebben een goed gevulde pijplijn en verwachten begin volgend jaar nog enkele investeringen te kunnen aankondigen.”

Lees ook: In deze drie sectoren gaan de meeste deals vallen in 2024

Gerelateerde artikelen