Forse daling buitenlandse investeringen China

Voor het eerst sinds meer dan tien jaar daalden Chinese investeringen in het buitenland. Deze ‘FDIs’ daalden met 29 procent, van 225,3 miljard dollar in 2016 naar 137,9 miljard dollar in 2017.

Dat blijkt uit Rising Tension Assessing China’s FDI drop in Europe and North America, het laatste rapport van internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie.

De grootste oorzaak van deze daling in investeringen is het strengere overheidsbeleid dat China voert. “De veranderingen die de Chinese regering doorvoert zijn niet bepaald bevorderlijk voor buitenlandse investeringen”, stelt Wibren Veldhuizen, partner Tax en lid van de EMEA-China Group van Baker McKenzie. “Vooral de vastgoedmarkt en de hospitality- en entertainmentbranche zullen de gevolgen van het veranderende beleid voelen.”

Oorzaken verminderen directe investeringen
De Chinese overheid heeft de beleidsteugels aangehaald om grootschalige kapitaaluitstroom tegen te gaan. Chinese investeerders worden op hun beurt ook scherper in de gaten gehouden door toezichthouders en politici in de investeringslanden. “Dit zorgt voor vertragingen en soms zelfs de annulering van lopende transacties”, aldus Veldhuizen.

Nederland als uitblinker
Ondanks het strakkere Chinese overheidsbeleid, deed Nederland het goed in 2017 en staat met 3,9 miljard dollar aan Chinese investeringen op de derde plek. Dit is voornamelijk te danken aan de acquisitie van NXP Semiconductors door Jianyin Investment. Nederland staat onder het Verenigd Koninkrijk, dat in totaal 20,8 miljard dollar aan investeringen ontving. Zwitserland gaat aan kop met 44,6 miljard dollar aan investeringen.

Harde klap voor Noord-Amerika
Noord-Amerika lijdt zwaarder onder de verminderde investeringen dan Europa. Chinese bedrijven deden in 2017 voor slechts 30 miljard dollar aan transacties in Noord-Amerika, terwijl zij in Europa voor 81 miljard dollar aan transacties deden. Meer dan de helft van dit bedrag is te danken aan ChemChina’s acquisitie van Syngenta, wat 43 miljard dollar opleverde. China investeerde daarbij voor het tweede jaar op rij meer in ICT in Europa dan in ICT in de VS.

Verwachtingen voor 2018
China’s nieuwe FDI-beleid zal in de nabije toekomst niet veranderen. “Dit heeft verschillende gevolgen: staatsbedrijven en gekwalificeerde private investeerders krijgen een voorsprong op private bedrijven, terwijl die laatste juist meer ervaring hebben met overzeese deals waar snelheid bij is gebaat. Staatsbedrijven vissen internationaal vaak naast het net, omdat zij niet snel genoeg kunnen handelen”, vertelt Veldhuizen. “Verder zullen kleine en medium-grote transacties de voorkeur hebben boven megadeals van miljarden dollars. Tenslotte zal de focus liggen op de technologiesector en andere door de overheid gesteunde sectoren en zal er minder worden geïnvesteerd in beperkte sectoren, zoals onroerend goed."

Gerelateerde artikelen