‘Flatex en DeGiro vullen elkaar perfect aan’

Analyse van de overname van DeGiro door Flatex waarmee Flatex zich vestigt als de leidende onafhankelijke online broker in Europa.

De Deal: Flatex neemt DeGiro over

Korte beschrijving van de deal
In 2013 lanceerde DeGiro B.V. (“DeGiro”) haar online broker in Nederland. DeGiro begon als een platform voor professionele partijen en is uitgegroeid tot een van de grootste Europese brokers voor particuliere beleggers. Particuliere beleggers kunnen nu gebruik maken en profi teren van dezelfde lage tarieven en kansen die voorheen alleen beschikbaar waren voor professionele klanten. Sinds de lancering van het platform in 2013 is het bedrijf uitgebreid naar 18 Europese landen, waardoor particuliere beleggers kunnen profiteren van een zeer concurrerende tarievenstructuur. Hierdoor is DeGiro in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste brokers van Europa.

Flatex AG (“Flatex”) werd opgericht in 2005 in Duitsland en exploiteert een van de leidende en snelstgroeiende online brokerage bedrijven in effectenhandel in Europa. Flatex heeft veel ervaring op het gebied van regelgeving, een Duitse bankvergunning met EU-paspoort en een sterke expertise in IT (eigen IT-banksysteem).

Rationale achter de deal 
Om hun strategie, gericht op het uitbreiden van het klantenbereik buiten Duitsland en Oostenrijk, uit te kunnen voeren, streefde Flatex naar een overname van DeGiro. Dit zou zorgen voor een snellere en goedkopere uitbreiding en met een lager operationeel risico dan wat Flatex organisch zou kunnen bereiken. De closing van de transactie vond plaats in Q3 2020, waarbij Flatex 100% van de aandelen in DeGiro heeft verworven.

Closing van de transactie was onderworpen aan de goedkeuring van de verantwoordelijke (toezichthoudende) autoriteiten. Loyens & Loeff N.V. trad op als juridisch en fi scaal adviseur voor de aandeelhouders van DeGiro. Het team van Loyens & Loeff bestond uit Rob Schrooten, Eline de Ruijter, Freek Hilberdink, Erwin Bosma, Louis Lutz en Ingrid Hijdra, en stond onder leiding van Herman Kaemingk.

Gevolgen van de transactie voor stakeholders
Flatex en DeGiro vullen elkaar perfect aan met een zeer beperkte overlap en complementaire diensten. Dit resulteert in veel synergiën. De combinatie van deze twee bedrijven biedt duidelijke voordelen voor alle belanghebbenden. Waar Flatex veel ervaring heeft in online brokerage en opereert onder een Duitse bankvergunning, bezit en exploiteert DeGiro een van de meest efficiënte handelssystemen op de markt. Flatex en DeGiro hebben er alle vertrouwen in dat ze de structuren zoveel mogelijk kunnen harmoniseren om verdere groei mogelijk te maken en om hun positie als grootste pan-Europese broker te versterken.

Met deze overname zal Flatex/DeGiro zichzelf vestigen als de leidende onafhankelijke online broker in Europa, die eind 2020 18 landen en meer dan een miljoen klanten bedient, jaarlijks meer dan 35 miljoen transacties uitvoert en een transactievolume heeft van meer dan 200 miljard euro. Deze niet-organische groei, gerealiseerd door internationale expansie, zal aanzienlijke waarde creëren voor alle stakeholders.

Datum bekendmaking: 30 juli 2020
Waarde transactie: EUR 250 miljoen
Koper: Flatex AG
Target: DeGiro B.V.
Verkopers: Aandeelhouders van DeGiro B.V.

Gerelateerde artikelen