Fitch blijft kritisch over verkoop speciaalchemietak AkzoNobel

De beoogde verzelfstandiging van de speciaalchemiedivisie zal AkzoNobel niet ten goede komen, zo stelt de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch. Datzelfde geldt voor het voornemen om extra dividend uit te keren.

Fitch waarschuwde al in maart voor de risico's die een opsplitsing van de speciaalchemietak teweeg kan brengen. Aanleiding voor de aankondiging hiervan was het eerste overnamebod van PPG op Akzo. Ook over die eventuele samensmelting, die afgelopen week een knauw heeft gekregen, is de kredietbeoordelaar overigens niet positief. 

Kwetsbaar
Door de opsplitsing dreigen volgens Fitch twee kwetsbaardere bedrijven te ontstaan, onder meer vanwege een kleinere omvang. Bovendien wordt met de speciaalchemietak het deel van de onderneming verkocht dat de meeste winst voortbrengt en zich het best tegen economische schommelingen kan verweren. 

Daar komt bij dat AkzoNobel de opbrengst van die verkoop wil uitkeren aan de aandeelhouders, bovenop een extra dividend dat voor later dit jaar in het vooruitzicht is gesteld. Dat komt de financiële kracht niet ten goede, denkt Fitch.

Fitch meldt ook dat de concurrentie van Akzo en PPG zich intussen flink roert. Sectorgenoot Sherwin-Williams haalde vorige week Valspar binnen voor 9,3 miljard dollar en wordt daarmee 's werelds grootste producent van verf en coatings.

Bron ANP/MenA

Lees ook:
PPG staakt strijd om AkzoNobel
Zet PPG AkzoNobel op vijandige wijze schaakmat?
PPG krijgt geen extra tijd voor biedingsbericht van AFM
Elliott in Ondernemingskamer onderuit tegen AkzoNobel
PPG-topman blijft strijdvaardig over samengaan
Dit zijn de litigationkanonnen in zaak Elliott vs AkzoNobel

Gerelateerde artikelen