Fintech: hoe nerds de financiële industrie overnemen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:26
Fintech is booming. In 2013 werd er ongeveer drie miljard dollar in de Fintech-industrie geïnvesteerd, maar dat bedrag is inmiddels opgelopen tot ongeveer 40 miljard dollar per jaar – en die groei zet naar verwachting nog wel even door. Van peer-to-peer leningen tot vermogensbeheer, blockchain en marktanalyse: de financiële sector staat aan de vooravond van een digitale revolutie.

Door Bram Schuiten 

Met een app je opgebouwde pensioen inzien en precies weten wat je krijgt. Goedkoop internationale betalingen doen. Met een druk op de knop investeren in het bedrijfsplan van je neefje (succes overigens niet gegarandeerd). Drie voorbeelden uit een steeds groter wordende lijst van nieuwe en innovatieve Fintech startups. En de consument? Die is de lachende derde.

Nederland doet mee
Veruit de meeste Fintech startups komen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Toch komt Europa’s meest veelbelovende Fintech startup uit Nederland. Het in Amsterdam gevestigde Adyen is één van ’s werelds grootste online betalingsproviders en wordt inmiddels gewaardeerd op ruim anderhalf miljard dollar, waarmee het zich Nederlands eerste miljardenstartup mag noemen.

De banken buitenspel zetten
Veel Fintech startups leveren diensten die de traditionele banken niet of alleen tegen hoge tarieven aan willen bieden. Robin Hood is bijvoorbeeld een startup die gebruikers gratis via een app in aandelen laat beleggen, terwijl TransferWise hun klanten tegen lage tarieven geld naar het buitenland laat overschrijven – als je ooit een tijdje in het buitenland gewoond hebt, dan weet je dat zo’n overschrijving normaal gesproken klauwen met geld kost.

Ook de traditionele banken hebben inmiddels doorgekregen dat ze Fintech startups niet kunnen blijven negeren. Naast durfkapitalisten als Sequoia, Softbank en Google Ventures behoren zij inmiddels tot de grootste investeerders in deze sector. Veel Fintech-entrepreneurs hebben daarnaast een achtergrond in de financiële sector, dus het is niet heel verwonderlijk dat banken en Fintech elkaar steeds beter weten te vinden.

Innovators die de financiele industrie willen openbreken, kunnen terecht bij Fintech incubators zoals het Santander Innoventures Fund, Level 39 of StartupBootcamp Finance. Wellicht staat over een paar jaar niet Elon Musk op de voorpagina van Time Magazine maar een Fintech-held. 

Onderstaande infographic van DR Discount geeft een goed overzicht van hoe de kapitaalstromen lopen in Fintech. Klik op de afbeelding om ‘m groter te maken:

 

European Fintech Awards: Witness the Future of Finance | 14 april 2016
Wat gaat er allemaal gebeuren en veranderen in de financiële sector? Wie zijn de 100 beste Europese FinTech challengers? Ontdek het op 14 april tijdens de European FinTech Awards in Amsterdam. Ontmoet de 100 beste FinTech bedrijven en doe zaken met 400 investeerders, bedrijven, experts en directieleden van gevestigde Europese financiële instellingen. Lees meer en meld u nu aan via FinTech.nl
Gerelateerde artikelen