“Financiële historische due diligence brengt weinig toegevoegde waarde”

“Een puur financiële, op de historie gerichte due diligence brengt weinig toegevoegde waarde, vooral in een tijd van sterk fluctuerende marktomstandigheden zoals de afgelopen vijf jaren”, zegt managing director Joop de Hoogh van Alvarez & Marsal (A&M). Volgende De Hoogh moet de due diligence praktijk innoveren, omdat een goede beoordeling alleen gedaan kan worden door gebruik te maken van een combinatie van de juiste operationele, commerciële en financiële expertise.
De Hoogh geeft leiding aan het Amsterdamse transaction advisory-team van Alvarez & Marsal. In deze functie probeert hij binnen zijn eigen praktijk de nadruk te leggen op operationele kennis. “Door onze sterke financiële en operationele ervaring in deze sector zijn wij sterk in het beoordelen van onder andere de businessplannen van bedrijven door middel van onze financiële en operationale due diligence”, zegt De Hoogh. Zijn team heeft de ervaring voornamelijk opgedaan in de olie, gas, (petro)chemische en sustainable energy gerelateerde industrieën. De Hoogh ziet de nabije toekomst van M&A in deze sector rooskleurig in. “Wij voorzien een sterke toename van transacties in de olie, gas, (petro)chemische en sustainable energy gerelateerde industrieën”, zegt De Hoogh. Volgens de dealmaker zijn veel private equity partijen sterk geïnteresseerd in dienstverleners rondom genoemde industrieën. “Het zijn vaak bedrijven die nog in handen zijn van de oprichters. Veel van deze bedrijven hebben gezonde marges, maar kunnen internationale groei niet aan door kapitaal intensieve investeringen. Voor deze sector wordt een sterke consolidatie verwacht.”
Naast advies bij overnames is ondersteuning herstructureringsprocessen een speerpunt van het kantoor. Volgens De Hoogh staat hier ook nog veel te gebeuren. “Veel ondernemingen hebben de problemen zo lang mogelijk voor zich uit geschoven maar door de aanhoudende economische crisis komt daar zo langzamerhand nu wel een einde aan. Ook afspraken met banken en financiers kunnen niet langer worden verlengd en derhalve verwachten wij dat veel bedrijven in de komende 12 tot 24 maanden ondersteuning nodig zullen hebben bij (financiële) herstructurering.” De managing director ziet vooral mogelijkheden in de retail branche, maar ook in de industriële en financiële sectoren.
Afgelopen jaar heeft het Amsterdamse  kantoor van A&M aan meerdere transacties gewerkt, met name in de olie- en gas gerelateerde industrie maar ook een voorgenomen transactie in de financiële sector. “Hier heeft een groot internationaal team hard aan gewerkt. Vanuit zowel Engeland, Duitsland als Amerika hadden we weken lang collega’s in Amsterdam aan het werk, waardoor ons nieuwe en op de groei betrokken nieuwe kantoor reeds te klein bleek.” De Hoogh kan over de deals niet in detail treden, omdat ze nog niet allemaal zijn afgerond. Het herstructureringsteam werkt aan een aantal grote herstructureringen. “We zijn onder andere als interim management aangesteld bij Vion Food en Estro Groep.”
 
Groei in Amsterdam
In september 2012 heeft A&M een nieuw kantoor betrokken in het WTC aan de Zuid-As, maar het is reeds jarenlang actief in de Benelux. “A&M was leidend bij de herstructurering van Hagemeijer en Endemol. Deze werkzaamheden werden vooral vanuit ons kantoor in London uitgevoerd.” In 2009 zetten A&M voet aan de grond in Nederland. “We zijn in Nederland gestart met een team van Forensic & Dispute services. In 2011 is daar een dedicated team voor Transaction Advisory en Restructuring aan toegevoegd. In september 2012 hebben we het nieuwe kantoor betrokken aan de Zuid-As. “Deze verhuizing werd gedreven door de sterke groei die we, ondanks de moeilijke markt voor consulting en M&A, de afgelopen jaren hebben doorgemaakt”, zegt De Hoogh.
 
In 2012 zijn Rob Schuyt en Gabrielle Reijnen als Managing Director restructuring toegetreden. Ook zijn Jan-Tjitte Meindersma als Director Restructuring, Stephanie Scholten als Director Transaction Advisory, Coen Mateijsen als director Forensic & Dispute en diverse junior staff medewerkers onderdeel geworden van Alvarez & Marsal in Amsterdam. De Hoogh ziet meer groei voor zijn kantoor in het verschiet. “We kunnen doorgroeien tot een organisatie van circa honderd ervaren professionals. We voorzien een doorzettende groei voor de komende jaren op al onze expertise gebieden.” A&M kijkt voor groei zelf niet naar overnames. "Wij kiezen voor autonome en beheerste groei. Dit jaar zullen we ons daarom vooral richten op consolidatie en selectieve uitbreiding van ons nog jonge team in Amsterdam.”
Jubileum
Internationaal viert A&M dit jaar haar 30 jarig jubileum. “In die jaren zijn we gegroeid van 2 tot ongeveer 2300 professionals in meer dan 30 kantoren op alle continenten van de wereld. Internationaal maken we een zelfde ontwikkeling door als in Amsterdam. Zo zijn we dit jaar naast de bestaande Transaction Advisory activiteiten in de US, Londen en Amsterdam ook in München een dedicated Transaction Advisory team gestart dat vooral de grote Duitse Private Equity huizen zal bedienen met geïntegreerde financiële en operationele due diligence. Daarnaast verwachten we later dit jaar nog een dedicated Transaction Advisory team in Hong Kong, Frankfurt en mogelijk Dubai te plaatsen. Daarnaast blijft de vraag naar onze restructuring/turn around en forensic & dispute services doorgroeien. Vooral de restructuring activiteiten maken een sterke internationale groei door. Zo hebben we recent een kantoor in Griekenland geopend waar vanuit we de herstructurering van een groot aantal banken in Griekenland en Cyprus leiden.”
 
Related articles