Filmbedrijf Paramount zwicht toch voor Skydance Media

Paramount heeft in vijf jaar negentien miljard aan waarde verloren.

Hollywoodstudio Paramount Global heeft ingestemd om samen te gaan met branchegenoot Skydance Media. Met de deal zou acht miljard dollar zijn gemoeid. Dat is een schijntje ten opzichte van de 26 miljard die bij eerdere onderhandelingen werden genoemd.

Paramount, dat achter tal van films en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon zit, is een van de grote Hollywoodstudio’s. Het bedrijf kampt echter met een zwakke reclamemarkt en een terugloop in de hoeveelheid kabelabonnementen in de Verenigde Staten. Ook had Paramount moeite te herstellen van de maandenlange stakingen in Hollywood vorig jaar. Paramount heeft een eigen streamingdienst opgezet, maar die rendeert nog onvoldoende. In vijf jaar zou Paramount negentien miljard aan waarde hebben verloren.

Met de deal komt een einde aan een lange reeks van onderhandelingen. Skydance was de eerste serieuze partij die de portemonnee wilde trekken voor Paramount. Begin dit jaar bood Skydance 26 miljard dollar, maar Paramount weigerde.

Daarna leek het alsof investeerder Apollo en het Japanse Sony met een gezamenlijk bod het langste strootje trokken. Maar het duo krabbelde terug, waarna Skydance opnieuw toenadering zocht, dit keer met succes.

Als onderdeel van de ingewikkelde deal die al maanden in de maak is, stemde Paramount-voorzitter Shari Redstone ermee in om National Amusements van haar familie, dat ongeveer 77 procent van de stemgerechtigde aandelen in Paramount controleert, te verkopen aan de onafhankelijke film- en tv-producent David Ellison voor 2,4 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen