FedEx koopt TNT voor 4,4 miljard euro

De Amerikaanse pakketbezorger FedEx wil zijn Nederlandse rivaal TNT kopen. Dat bevestigen de bedrijven dinsdag in een gezamenlijke persverklaring. Alleen de toezichthouders moeten nog hun goedkeuring geven.
FedEx biedt 8 euro per aandeel voor het koeriersbedrijf. Dat geeft de transactie een waarde van 4,4 miljard euro en betekent een premie van 33 procent op de slotkoers van het aandeel TNT op 2 april. De deal wordt gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder PostNL, dat bijna 15 procent van de aandelen in handen heeft, is voorstander van het plan.
De twee partijen laten specifiek weten dat er ”een grote kans” is dat de transactie slaagt. Een mogelijke overname van TNT komt meer dan twee jaar nadat concurrent UPS zijn poging het Nederlandse bedrijf in te lijven introk, toen de Europese Commissie een deal blokkeerde. Als FedEx TNT in handen krijgt, versterkt het onder meer zijn lucht- en grondnetwerk in Europa.
 
TNT wordt begeleid door de investment banks Goldman Sachs en Lazard en door het advocatenkantoor Allen & Overy, waar Jan Louis Burggraaf de leiding had. Aan de koperskant zijn het investment bank JPMorgan en de juridische kantoren NautaDutilh en Baker & McKenzie die FedEx adviseren. Stibbe adviseerde de PostNL bij de verkoop van zijn 15% belang in TNT. 
Arbeidsvoorwaarden
De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 afgerond. FedEx en TNT zijn overeengekomen dat bestaande arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd en er zal worden samengewerkt om ”significante ontslagen” te voorkomen.
Het Europese regionale hoofdkantoor van de gecombineerde bedrijven komt in Amsterdam/Hoofddorp. De locatie van TNT in het Belgische Luik wordt gehandhaafd. De luchtvaartoperaties van TNT worden verkocht.
Een uitbreiding van de activiteiten in Europa is een van de speerpunten van de strategie die door topman Fred Smith van FedEx is ingezet. Voor TNT, onder meer concurrent van DHL, zou het een sluitstuk zijn na een lastige periode sinds het geblokkeerde bod van UPS in januari 2013.
Onzekerheid
Het overnamebod op pakketbezorger TNT door het Amerikaanse FedEx zorgt voor grote onzekerheid bij het personeel, zeggen de vakbonden. FedEx is in Nederland een belangrijke concurrent van TNT.
Volgens CNV-bestuurder Aynur Polat werken de Amerikanen ook meer met zzp’ers in plaats van mensen in vaste dienst. De vakbondsvrouw vreest dat dit straks ook bij TNT zal gebeuren, wanneer het bedrijf in handen van FedEx komt.
De bonden zijn verrast door het overnamebod. ”Het bedrijf was juist op weg om er weer een beetje bovenop te komen. Ik had dit niet verwacht”, zei bestuurder Etienne Haneveld van FNV. Het is volgens hem afwachten of het bod slaagt en wat de overname vervolgens betekent voor het behoud van arbeidsplaatsen.
 
In het persbericht meldt TNT dat het de "bestaande arbeidsvoorwaarden zal respecteren" en dat het hoofdkantoor in Hoofddorp blijft.
Gerelateerde artikelen