FBM Mahler en De Brauw adviseren overnamemachine FrieslandCampina bij kick-off 2013

Corporate Finance adviseur FBM Mahler en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek adviseren FrieslandCampina bij de overname kaasspecialist Zijerveld. Het verkopende familiebedrijf MYWO Food Group krijgt advies van advocatenkantoor Houthoff Buruma. Voor overnamemachine FrieslandCampina is de deal de aftrap van een nieuw actief M&A jaar. In 2012 groeide de zuivelreus met meerdere overnames.
M&A advisor Arjen Rijpkema geeft leiding aan het team van FBM Mahler bij het advies aan koper FrieslandCampina. Hij werkt samen met Anders Rasmussen en Alex Boekel. Het team van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek staat onder leiding van M&A partner Ton Schutte. Hij werkt samen met Wiebe Dijkstra, Tim Bird en Selmer Bergsma. M&A partner Angenita Pex geeft leiding aan het team van Houthoff Buruma. Zij werkt samen met Gerrit Oosterhuis en Jean Paul Dresen. 
Met de overname van Zijerveld wordt FrieslandCampina eigenaar een assortiment speciaalkazen en van het bijbehorende verpakkingsbedrijf Den Hollander Food. De jaaromzet van de target is ruim 400 miljoen euro. FrieslandCampina heeft geen overnamebedrag bekend gemaakt, maar heeft bevestigd dat de deal uit eigen kasmiddelen wordt betaald.
De kaasdeal is de eerste overname van FrieslandCampina in 2013. In 2012 was het zuivelconcern zeer actief op de overnamemarkt. In februari kondigde FrieslandCampina de overname van twee Servische zuivelbedrijven aan in de Balkan. De bedrijven Imlek en Mlekara Subotica was eigendom van het Britse private equity bedrijf Salford Capital Partners. Bij deze deal kreeg de Nederlandse koper advies van zakenbanken Lazard en Raiffeisen en juridisch advies van een team van Allen & Overy onder leiding van M&A partner Karine Kodde. De deal is niet afgerond. De onderhandelingen liepen stuk op de voorwaarden voor de overname. 
Zakenbank JPMorgan en advocatenkantoor Allen & Overy adviseerden in maart 2012 FrieslandCampina bij de overname van het Filippijnse zuivelbedrijf Alaska Milk Corporation. M&A partner Karine Kodde gaf leiding aan het team van Allen & Overy. Alaska Milk Corp stond genoteerd aan de  Filippijnse effectenbeurs. Acht procent van de aandelen was eigendom van de oprichtersfamilie Uytengsu. De verkopende familie kreeg M&A advies van een team van Houlihan Lokey.
Maurice van den Hoek van Ernst & Young Transaction Advisory adviseerden in oktober 2012 FrieslandCampina bij de overname van IDB Belgium. Met de overname van het bedrijf breidde FrieslandCampina haar marktpositie met voorverpakte kaas voor zowel retailers als horeca uit. IDB Belgium wordt onderdeel van FrieslandCampina Cheese, Butter & Milkpowder. Het bedrijf zal onafhankelijk blijven opereren.
De grootste M&A klapper kan nog komen. In december deed het gerucht de ronde dat FrieslandCampina de overname overweegt van de Franse kaasmaker Bongrain. Een bedrijf met een jaaromzet van 4 miljard euro. de geruchten kwamen op gang nadat FrieslandCampina en Bongrain een joint venture bekend maakten voor de verkoop van merkkazen. Beide partijen ontkennen vooralsnog dat er een overname in de maak is.
 
Gerelateerde artikelen