Familie Blokker brengt deel vermogen buiten zicht

De familie Blokker lijkt na een kortstondige periode van meer openheid over het vermogen weer te kiezen voor privacy.

Meer dan 800 miljoen euro aan investeringen is begin dit jaar overgeheveld naar fondsen voor gemene rekening. Die hoeven geen cijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. 

Dat meldt Het Financieele Dagblad.

De familie gaf in februari juist meer inzage in het vermogen door voor het eerst een jaarverslag te publiceren van haar investeringsmaatschappij HB Capital. In het nieuwe jaarverslag over 2018-2019, dat HB Capital afgelopen maand deponeerde, valt te lezen dat een aanzienlijk deel van het kapitaal in fondsen voor gemene rekening is gestopt. Het gaat om 813 miljoen aan aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, deelnemingen en investeringen in private equity. Daarnaast is ook 25 miljoen euro aan liquide middelen overgebracht.

Een fonds voor gemene rekening is een samenwerkingsverband van beleggers. Het is geen rechtsvorm en kent dus geen publicatieverplichting. Een fonds voor gemene rekening moet gewoon belasting betalen. In bepaalde gevallen kunnen er belastingvoordelen zijn, maar volgens experts wordt deze structuur vooral gebruikt om vermogen af te schermen.

Gerelateerde artikelen