EY-accountant onder vuur in zaak Keizer

Accountancykantoor EY heeft Henry Keizer geholpen crematiebedrijf De Facultatieve Groep voor een lage prijs te kopen. Dat stelt website Follow The Money (FTM).

Accountant Marcel de Kimpe van EY heeft de verkopers van crematiebedrijf De Facultatieve Groep in 2012 benadeeld. FTM meldde zaterdag dat hij de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (de verkoper) had moeten informeren dat het overnamebedrag te laag was. Ook heeft hij financieel jargon gebruikt, waardoor het moeilijker werd om te beoordelen wat de waarde van De Facultatieve Groep was.

Negatieve goodwill
In het jaarverslag van 2012 kreeg het bedrijf een waardering van 31,5 miljoen euro, maar betaalden de afgetreden VVD-voorzitter en drie zakenpartners 12,5 miljoen. Het verschil van 19 miljoen euro is omschreven als ‘negatieve goodwill’. Keizer ziet niets vreemds in het gebruik van de term en zegt tegen FTM: “Die negatieve goodwill is gewoon het gevolg van hoe je dat boekhoudkundig moet aanpakken.”

Volgens Keizer is de 12,5 miljoen euro een eerlijk bedrag, binnen de bandbreedte van drie waarderingen van corporate-finance-adviseurs. Hij geeft aan dat onder andere de schuldpositie van het bedrijf van grote invloed had op de waardebepaling. FTM ziet niet hoe dat tot een dealwaarde van 12,5 miljoen kon leiden, omdat de nettovermogenswaarde (waar de schulden in zijn verrekend) door De Kimpe in 2012 was vastgesteld op 34 miljoen euro.

Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) is het ook niet eens met de argumentatie van Keizer. Hij diende nog voor het aftreden van Keizer als voorzitter een tuchtklacht in tegen EY-accountant Marcel de Kimpe. Volgens Lakeman heeft De Kimpe met ‘onware verklaringen’ de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie benadeeld.

Afbeelding: Jan Jaap Rijpkema voor Follow The Money

Lees ook:
BDO, Deloitte en Borrie waardeerden crematoriumbedrijf Henry Keizer
Henry Keizer doet afstand van voorzitterszetel

 

Gerelateerde artikelen