Private equity wordt super dominant op de kopersmarkt

Door de aanhoudende economische groei blijft de wereldwijde fusie- en overnamemarkt voor langere tijd op hoog niveau. Private equity is daarbij een steeds grotere concurrent voor strategische kopers.

Dit blijkt uit EY’s 17e editie van de Global Capital Confidence Barometer (CCB), een enquête ingevuld door 2.650 topbestuurders uit 43 landen in verschillende industrieën.

Het onderzoek laat zien dat de lichten ook de komende tijd op groen blijven staan voor fusies en overnames. Maar liefst 98% van de respondenten geeft aan te geloven dat de wereldwijde economische groei stabiel blijft of zelfs verbetert. Ook de lage renteniveaus, ruime kasreserves bij strategen en zeer liquide private equity fondsen drijven de transactiemarkt. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan zelf een overname te gaan doen binnen nu en twaalf maanden.

Beursbedrijven in vizier private-equity

Private equity is zeer succesvol in het aantrekken van nieuw kapitaal en daarom zijn deze partijen nog sterker dan vroeger vertegenwoordigd op de transactiemarkt. 51% van de topbestuurders geeft aan dat private equity de grootste concurrent is voor het binnenslepen van een overnamekandidaat.

“We zien steeds meer dat strategische kopers worden overboden door PE” aldus Maurice van der Hoek, partner bij EY Transaction Advisory Services (TAS). “Daarnaast neemt ook de concurrentie tussen de fondsen toe. Waar voorheen grote Amerikaanse en Engelse private equity fondsen alleen participeerden in de hele grote transacties of via secondary buy-outs, zien we nu dat deze huizen ook rechtstreeks kleinere transacties in Nederland doen. Door de grotere concurrentie accepteren private equity partijen meer risico’s en zien we hogere entry multiples. Daarnaast verwachten wij dat in de komende periode ook beursgenoteerde ondernemingen, zoals bijvoorbeeld recent Refresco, meer in het vizier komen van private equity."

Sectoren

Traditionele bedrijven zien dat ze moeten digitaliseren om op de lange termijn succesvol te blijven. Acquisities zijn een manier om dit snel te bereiken. Uit de CCB blijkt dat 30% van de ondervraagden van plan is om te digitaliseren door middel van acquisities, joint ventures en allianties. Dit zorgt voor een hogere overname activiteit in met name de IT- en technologie sectoren. Daarnaast zijn de sectoren voeding, chemische industrie en duurzaamheid erg in trek.

Gerelateerde artikelen