EY: Lichte daling beursgangen in 2015, goede vooruitzichten 2016

Na het historisch hoge aantal beursgangen vorig jaar daalde het aantal beursgangen in 2015 met 2% tot 1.218 noteringen wereldwijd. De totale beursopbrengst daalde met 25% tot $195,5 miljard. Hiermee is het record van 2014 niet gehaald maar de cijfers liggen in lijn met het gemiddelde aantal beursgangen over de afgelopen 10 jaar wereldwijd: 1.241 per jaar met een totaal opgehaald vermogen van $176,1 miljard. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage Global IPO Trends: 2015 4Q van EY.

Het  rapport geeft verder inzichten in de uiteenlopende prestaties van de verschillende regio’s bij de toegenomen volatiliteit en het grotere scala van beschikbare financieringsmogelijkheden.

Hoewel de beurzen op het Chinese vasteland een deel van het jaar voor nieuwe noteringen gesloten waren, domineerde Azië-Pacific de IPO-activiteit in 2015 met het aantal beursintroducties en aangetrokken kapitaal. Bovendien was dit de enige regio wereldwijd die de prestaties ten opzichte van 2014 zag verbeteren.

Solide maar geen opmerkelijk jaar voor EMEIA

2015 was een solide maar geen opmerkelijk jaar voor beursintroducties in EMEIA; de regio eindigde als tweede op de wereldwijde ranglijst, zowel wat betreft het aantal als de opbrengst van de beursgangen. De volatiliteit was hoog gedurende het jaar, wat zorgde voor pieken en dalen in de IPO-activiteit. Dit resulteerde in een zeer sterk laatste kwartaal met 69 beursintroducties en een totale kapitaalopbrengst van $24,0 miljard.

De hoge kapitaalopbrengsten in het vierde kwartaal van 2015 waren grotendeels het gevolg van de grotere omvang van de transacties, waaronder zes deals van meer dan USD 1 miljard, die ruim $15,9 miljard aan kapitaal opleverden, ofwel 66% van alle kapitaalopbrengsten op EMEIA-beurzen over het vierde kwartaal. Vier van deze EMEIA-noteringen zaten in de top tien van deals wereldwijd over heel 2015. Deze ‘megadeals’ passen in een langeretermijntrend van steeds grotere deals op de belangrijkste markten in EMEIA.

In Nederland zagen we het afgelopen kwartaal één van deze ‘megadeals’ voorbijkomen met de beursgang van ABN Amro. Het ministerie van Financiën haalde door 23% van de aandelen naar de beurs te brengen een totaalbedrag van $4,1 miljard op. Daarnaast zagen we de beursintroductie van InterTrust met een totale waarde van circa $550 miljoen. Hiermee was het een interessant jaar voor de Nederlandse beleggers, die eerder in het jaar ook al de beursgangen van GrandVision, Lucas Bols, Flow Traders en Refresco Gerber voorbij zagen komen.

Betere vooruitzichten voor 2016

René Coenradie, leider van het IPO Center of Excellence van EY licht toe: “Een groot deel van de kracht van Europa is toe te rekenen aan het langzame maar zekere economische herstel in de eurozone. Het ruime monetaire beleid en de verwachting dat de Europese Centrale Bank de kwantitatieve versoepeling ten minste tot maart 2017 zal voortzetten, lijken de beleggers vertrouwen te blijven geven. De uitstekende prestaties over dit laatste kwartaal zijn een goed voorteken voor 2016.”

Nu de aandelenmarkten het goed doen en geen concurrentie ondervinden van andere beleggingscategorieën, blijven beleggers zeer geïnteresseerd in aandelen als bron van potentieel hoger risico én rendement. Coenradie: “Volatiliteit, onzekere verkiezingen en de gevolgen van geopolitieke schokken zullen in 2016 allemaal impact hebben op de markt, al blijkt opvallend genoeg ook dat beursintroducties het afgelopen jaar beter bestand lijken te zijn geweest tegen de fluctuerende koersen dan van te voren was verwacht. Het is dus interessant om te zien of dit zich in 2016 zal voortzetten.”

• EY Global IPO trends 2015Q4

Gerelateerde artikelen