Ex-premier Oostenrijk wordt investeerder in Sillicon Valley

De voormalige Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, die ontslag nam vanwege beschuldigingen van corruptie, gaat vanaf volgend jaar voor het Amerikaanse investeringsbedrijf Thiel Capital werken. Deze investeerder bracht twee keer een spac naar de Amerikaanse beurs.

De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung en nieuwsplatform Heute meldden de stap van de Oostenrijkse ex-premier. Volgens de Oostenrijkse media heeft Kurz bevestigd dat hij vanaf het eerste kwartaal van 2022 aan de slag gaat als strateeg bij het bedrijf.

Thiel Capital is opgericht door miljardair en durfkapitalist Peter Thiel. De Duits-Amerikaanse Thiel is ook een van de oprichters van betalingsbedrijf PayPal. In 2020 bracht Thiel een spac naar de beurs voor een half miljard dollar, Bridgetown 1. Begin dit jaar volgde Bridgetown 2, eveneens een spac, die een kwart miljard opleverde.

Kurz nam begin oktober ontslag als kanselier van Oostenrijk na aanhoudende beschuldigingen van corruptie en nam begin december afscheid als partijleider van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP).

Kurz wordt verdacht van het gebruiken van overheidsgeld voor het manipuleren van peilingen in zijn voordeel in 2016. In november besloot het parlement de onschendbaarheid van Kurz op te heffen, waardoor hij kan worden vervolgd. Kurz spreekt alle aantijgingen tegen.

Er loopt ook een onderzoek naar Kurz vanwege zijn mogelijk valse getuigenis over het Oostenrijkse corruptieschandaal dat bekendstaat als Ibizagate. 

 

Gerelateerde artikelen