Europese waterstofbank met 400 miljard komt er dit jaar

De bank financiert bedrijven die in waterstofprojecten investeren.

De 'waterstofbank' waaraan de Europese Commissie werkt, moet nog dit jaar aan de slag gaan. Producenten van duurzame waterstof kunnen komend najaar al meedingen naar een premie van de bank op hun productie van de komende jaren, zo is de bedoeling.

De nieuwe waterstofbank moet bedrijven met investeringen aanmoedigen om de stap naart waterstof te zetten en het nog nadelige prijsverschil tussen fossiele en groene waterstof helpen goedmaken. Om de waterstofdoelen van de commissie te halen moet er tot 2030 naar schatting ongeveer 400 miljard in de ontluikende sector worden gestoken.

De commissie heeft hoge verwachtingen van de klimaatneutrale brandstof, die fossiele energie kan vervangen waar elektriciteit dat nog niet kan. Bijvoorbeeld in de zware industrie en de lucht- en scheepvaart. Maar dan moet er wel eerst een markt voor waterstof van de grond komen. Zolang waterstof nog een nicheproduct is, stappen potentiële klanten nog niet over en potentiële producenten nog niet in.

Komend najaar schrijft de nieuwe waterstofbank al een premie uit voor de productie van duurzame waterstof voor de komende tien jaar, neemt de commissie zich voor. Daarvoor wordt 800 miljoen euro vrijgemaakt uit het Innovatiefonds van de EU. Zulke veilingen van subsidies en premies hebben volgens het dagelijks bestuur van de EU geweldig gewerkt bij het stimuleren van de opwekking van duurzame stroom.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen