Europese private equity exits op recordhoogte in 2014

Private equity investeerders hebben in 2014 voor 37,8 miljard euro aan exits gemaakt in de Europese markt. Dat is het hoogste exitbedrag ooit gemeten, zo blijkt uit gegevens van European Private Equity & Venture Capital Association (EVCA).
In het rapport European Private Equity Activity van EVCA is gebruikt gemaakt van de data van 1200 Europese private equity bedrijven. Het betreft 91% van de totale markt.
 
Investeringsmaatschappijen verkochten in totaal 37,8 miljard aan Europese assets. De Europese branchevereniging zegt dat dit het hoogste exitbedrag ooit is. In 2013 lag het exitbedrag 10% lager. Private equity fondsen verkochten 2400 bedrijven door. 
 
Exit via beursgang
Het aantal exits van private equity via een IPO was meer dan twee keer zo hoog: van 23 in 2013 naar 51 in 2014. In totaal brachten participatiemaatschappijen voor 3,3 miljard euro aan Europese bedrijven naar de beurs. De meest gekozen exitroutes zijn echter nog altijd verkoop aan een ander bedrijf (26%) en verkoop aan een andere investeringsmaatschappij (24%).   
 
Naast verkoop, werd er ook veel geïnvesteerd. Meer dan 5500 bedrijven en startups ontvingen in 2014 in totaal 41,5 miljard financiering van private equity. Van deze bedrijven is maar liefst 80% mkb. Bij de helft daarvan ging het om een eerste investering. Venture capital neemt het grootste deel voor zijn rekening. Meer dan 3200 startups kregen in totaal 3,6 miljard euro financiering.  
 
Fondsenwerving
Dan het begin van de pijplijn: fondsenwerving. Ook daar gaat het goed. In totaal is er het afgelopen jaar 44,6 miljard euro aan geld voor private equity in Europa opgehaald, dat is het op een na hoogste bedrag in de laatste vijf jaar. Alleen in 2013 lag dat bedrag hoger, maar dat jaar werd sterk beïnvloed door een aantal heel grote fondsen.
 
Ook opmerkelijk is de interesse van buitenlandse beleggers in Europese bedrijven. Institutionele beleggers buiten Europa waren goed voor 40% van het totale opgehaalde Europese private equity kapitaal.  
 
Gerelateerde artikelen