Waarom Deloitte een EIB-financiering adviseerde aan Planon

De Europese Investeringbank (EIB) heeft de Nederlandse softwareontwikkelaar Planon een financiering verstrekt van 12 miljoen euro zodat het bedrijf zijn investeringen in R&D kan opschroeven en de expansie naar Amerika kan realiseren. Deloitte, de financieel adviseur van Planon, vertelt over de voordelen van deze corporate finance deal.
Planon bestaat sinds 1982 en levert software waarmee bedrijven optimaal hun gebouwen kunnen beheren en administreren. Bedrijven met veel vastgoed in het bezit, zoals Shell, krijgen door de software van Planon de mogelijkheid om vanuit één overzicht al hun gebouwen te managen. “Alle dingen die aanpalend zijn aan vastgoedbeheer, kunnen met de software van Planon efficiënt worden geregeld,” legt Karel Knoll van Deloitte uit. 
Knoll is Director Debt & Capital Advisory bij Deloitte en werd ingeschakeld door Planon om voor het Nederlandse bedrijf naar groeikapitaal te zoeken. Dat geld is nodig om de expansie naar onder andere de Verenigde Staten te realiseren. “Het toonaangevende onderzoeksbureau Gartner positioneert Planon als de nummer twee speler op het gebied van Integrated Workplace Management Systems,” vertelt Knoll. “De reden dat het niet op nummer één staat is de beperkte aanwezigheid in Noord-Amerika, een grote potentiële afzetmarkt voor zakelijke softwarebedrijven zoals Planon.”
Transitie naar Saas
Om de expansie in Noord-Amerika te realiseren, zijn extra mensen nodig die zich gaan inzetten op het gebied van sales en softwareontwikkeling. Knoll: “Planon maakt op dit moment de transitie van licentieverkopen naar SaaS-diensten, waarbij de afnemer een maandelijks bedrag betaalt in plaats van een groot bedrag in één keer bij aanschaf van de software. De combinatie van internationale expansie, conversie naar SaaS én de forse investeringen in Innovatie en R&D, leiden tot een additionele financieringsbehoefte, ondanks dat Planon een sterke kasstroom in de toekomst zal gaan hebben.”
In zijn zoektocht naar geschikte financiering kwam de Debt Advisory-afdeling van Deloitte bij de Europese Investeringsbank (EIB) uit. De EIB is de bank van de EU en biedt financiering en expertise voor gezonde en duurzame investeringsprojecten die bijdragen aan de bevordering van de beleidsdoelstellingen van de EU, zo omschrijft de EIB zichzelf.
Mid-Cap Growth Finance
Planon maakt gebuik van het ‘Mid-Cap Growth Finance’-product, een onderdeel van Innovfin. Dat is een door de EIB en de Europese Commissie opgezet financieringsprogramma voor innovatie. Het gaat om een financiering van 12 miljoen euro. Het softwarebedrijf hoeft niet het gehele bedrag in keer op te nemen, maar kan het uitsmeren over diverse periodes. Voor elke nieuwe periode wordt steeds een aparte lening afgesloten die dan in jaarlijkse termijnen moet worden terugbetaald.
Bedrijven moeten aan bepaalde eisen voldoen om een financiering van de EIB te krijgen. “Een voorwaarde om financiering bij de EIB te kunnen verkrijgen, is dat het bedrijf groeit,” legt Knoll verder uit. “Dat is in het geval van Planon overduidelijk het geval.” Een andere voorwaarde voor EIB-financiering is dat minimaal 15 miljoen euro – in de drie jaar nadat de lening is afgesloten – wordt geïnvesteerd in Innovatie of R&D. Het bedrijf moet dus groeien én het geleende bedrag in Innovatie of R&D investeren. 
“Voor Planon is deze vorm van financiering perfect,” zegt Knoll. “De verplichting om te investeren in Innovatie of R&D sluiten aan bij de ambities van Planon. Daarnaast zijn de convenanten bij deze financiering erg ruim gesteld. De voorwaarden van dit financieringsinstrument zijn een stuk flexibeler in zijn voorwaarden dan bijvoorbeeld een commerciële banklening of private equity partij. De EIB geeft Planon de ruimte om het beschikbare vermogen te investeren in R&D, de conversie naar SaaS én internationale expansie, zonder Planon te zwaar te beperken met strak gestelde convenantratio’s.
Meer EIB-financieringen
Het financieringsinstrument van de EIB sluit naadloos aan op de kapitaalbehoefte van bedrijven als Planon. Deloitte Debt & Capital Advisory verwacht daarom de komende tijd nog meer groeifinancieringen van de EIB voor zijn klanten af te sluiten. “Het fonds van de EIB is sinds een jaar geopend en we zijn op dit moment met meerdere klanten in gesprek over het verwerven van EIB-financiering. Het betreft innovatieve bedrijven in de sectoren tech, farma en biotech, waarvoor we in gesprek zijn met de EIB voor een mogelijke financiering.”
Het Innovfin-programma heeft de beschikking over 3,1 miljard euro aan investeringskapitaal. Innovfin is onderdeel van Horizon 2020, een megaproject vanuit Brussel dat als doel heeft om de EU de meest concurrerende, duurzame en innovatieve kenniseconomie van de wereld te maken. Het project loopt van 2014 tot 2020. 
 
Gerelateerde artikelen